Casa memorială „Dinu Lipatti”, satul Ciolcești, Argeș

|
40 vizualizări

Casa memorială „Dinu Lipatti” se află în satul Ciolcești din comuna Leordeni, județul Argeș, fiind cunoscută și sub numele de Conacul Fundăţeanca.
Construitǎ între anii 1938 şi 1942 de cǎtre tatǎl pianistului Dinu Lipatti, Casa Memorialǎ Dinu Lipatti a fost deschisǎ publicului începând cu anul 1985.

Theodor Lipatti, tatal lui Dinu, era de origine greaca si a fost violonist, iar mama sa, Ana Racoviceanu, fiica unui maior din Slatina si a fost pianista.
De asemenea, nasul de botez al lui Dinu a fost marele George Enescu, alaturi de care a sustinut concerte in Bucuresti.

Casa conține o colecţie de obiecte ce ilustrează viaţa şi activitatea lui Dinu Lipatti (1917-1950). Printre obiectele din muzeu se numără pianul Bechstein, diplome, partituri și fotografii de familiei ale lui și ale fratelui său, diplomatul şi omul de cultură Valentin Lipatti.

Obiectele din acest muzeu au fost puse la dispoziție de Valentin Lipatti, fratele lui Dinu Lipatti, ajuns diplomat in perioada comunista si negociator sef al Conferinței de la Helsinki din anii ’70, decedat in 1999.
Putini știu ca Dinu Lipatti era pasionat de fotografie, reușind sa-si încropească un studio personal.

Aici puteti vedea o serie de instantanee imortalizate chiar de el. Alaturi de ele sunt fotografii in care Dinu Lipatti apare in diferite etape ale carierei sale artistice, copil, adolescent, alaturi de maestrii sai – George Enescu, Florica Muzicescu, Mihail Jora.

Merită să afli și despre

Sugestii: