Corneliu LIUBA, pictor

Corneliu Liuba s-a născut in anul 1880, in Retişor, si a încetat din viata in anul 1953, in Banat.

Urmând sfatul profesorului de desen din localitatea natală a părinților, Vârşeţ, tânărul se îndreaptă spre Academia de Belle Arte din Budapesta. După absolvire, în 1905, Liuba obţine diploma de profesor de desen şi, după perfecţionare, devine profesor titular la Gimnaziul din Subotica.

Momentul decisiv ce a influențat cariera lui Liuba este legat de Marea Unire, când graniţele dintre Banat şi Regat dispar, reconfigurând astfel întreg tabloul cultural bănăţean.

Se stabileşte la Timişoara, unde pictează temele preferate, peisaje şi naturi statice, în special cu flori, dar și portrete cu membri familiei portrete de bătrâni, emigranţi turci şi ţigănci, autoportrete la maturitate.

Artistul a fost atras de culorile calde ale satelor de munte, folosind pete mari de complementare. Prin aplicarea îndrăzneaţă a pastei, în pete largi, dar armonizante, oferă lucrărilor sale un aer impresionist.

În 1924, la Timişoara se înfiinţează Asociaţia Bănăţeană de Arte Frumoase, de asemenea în această perioadă s-au impus o serie de talente originare din Banat: Aurel Ciupe, Romul Ladea, Anastase Demian, etc.

Mulţi artişti din Banat şiau desfăşurat activitatea creatoare şi didactică, la Cluj. Şcoala mutându-se la Timişoara, a venit cu profesorii Romul Ladea, Catul Bogdan, Alexandru Popp, alăturându-se Ioachim Miloia, Victor Vlad, Cornel Liuba.