Casa-muzeu Constantin Brâncuși, Hobița, Gorj

In anul 1971, Casa-muzeu Constantin Brâncuși a fost înființată in satul Hobita, Gorj.
A fost deschis de Elena Udrişte, muzeograf, care, mai târziu, a devenit director al Muzeului Judeţean Gorj.

Hobița a fost locul în care s-a născut Constantin Brâncuși, locul în care a învățat, de la meșterii satului, de la tatăl şi bunicul său, priceperea de a ciopli lemnul care, în mâinile sale, a căpătat un alt destin și o altă viață.

Casa este compusă din două odăi (vatră, sobă) și o cămară (celar).
Îmbinările bârnelor sunt ascunse sub undrelele (stenapi) decorate pe motivul „frânghiei” și al „dintelui de lup”.
Din pridvor se intră în cele trei încăperi ale casei: odaia de dormit, cunia și celarul. Cunia e bucătăria, locul unde era vatra cu corlată, unde se gătea mâncarea și unde se adunau la masă toți ai casei. Celarul e cămara și e singura încăpere care nu are tavanul drept. De aici se poate urca în pod.

În torsadă sunt sculptați stâlpii prispei, fie pe toată înălțimea fie în două registre separate prin inele în zig-zag.
Ușa cămării reprezintă un tip tradițional, nu numai pentru sudul munților, dar și pentru sate transilvănene.
Este monument de arhitectură populară de la sfârșitul secolului al XIX-lea și a fost restaurată în 1971, la înființarea muzeului.

Colecția muzeului cuprinde fotografii, albume, documente, cărți, scrisori care reflectă momente din viața și activitatea lui Constantin Brâncuși. Este prezentat mobilier original de interior țărănesc de la începutul secolului al XX-lea.
Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1876, în familia lui Nicolae Radu si a Mariei Brâncuși, care se ocupau cu agricultura, prelucrarea lemnului (dulgheria) si creșterea vitelor.

Marele sculptor va fi învatat la mesterii satului, în primul rand de la tatal si bunicul sau, priceperea de a ciopli lemnul care, în mainile sale, capata viata.
În Hobita, la tot pasul, Brancusi a avut repere pentru meseria sa de-o viata sculptura: de la casele frumos împodobite, la batrana biserica de lemn cu fruntarul crestat si sprijinit pe stâlpi ce evoca obârșia viitoarei Coloane Infinite si cimitirul satului, cu troițele si crucile înflorate.
Mesterii hobiteni erau peste tot; ei au îmbinat mereu iscusinta de constructori cu talentul de decoratori.