Diodor DURE, pictor
Diodor Dure s-a născut în data de 5 septembrie 1926 în localitatea Lugoj, județul Timiș, și a încetat din viață în data de 25 mai 2003.
Artistul Diodor Dure absolvit în anul 1948 Școala de Arte Decorative din Timișoara unde i-a avut ca maeştri pe lugojeanul Aurel Ciupe, Iulius Podlipny şi Catul Bogdan.
Diodor Dure a devenit membru al UAP în anul 1951.
Diodor Dure a lucrat ca pictor la muzeu şi ca pictor scenograf la opera timişoreană şi la teatrul german, iar din 1953 s-a dedicat muncii în propriul atelier.
Artistul s-a remarcat și în arta monumentală printr-un mozaic realizat la gara din Băile Herculane şi o friză la Casa de Cultură a Tineretului din Timişoara.
„ Diodor Dure practică o pictură imnică, o pictură de slăvire a naturii, a existenţei oferind nota alexandrină şi tonalităţile bucolice ca un adevăr revelat al fiinţării. Pare să fi găsit o Insulă a Fericiţilor sau pare să fi descoperit o Arcadie prezentă, imediată, căreia formula postimpresionistă îi conferă permanenţa lucrurilor, partea de dăinuire din ele, îi asigură stabilitate şi densitate. Rezumarea şi simplificarea, exercitându-se, precizează o densificare telurică alunecând spre mineral.” (Ioan Iovan)
Pictorul Diodor Dure mărturisea despre pasiunea sa pentru pictură și despre parcursul său artistic: „Din copilărie mi-am dorit să ajung pictor, tata fiind acuarelist şi ilustrator. Maturitatea mea propriu-zisă a fost în anii ’80; în 1987, când, după a treia expoziţie am deschis-o şi pe a patra la Sala Dalles din Bucureşti, cred că a fost încununarea mea de artist.”
Lucrări ale artistului se află în Muzeul Național de Artă Contemporană al României (MNAC), în Muzeul de Artă din Timișoara, precum și în numeroase colecții particulare.
Premii acordate artistului Diodor Dure:
1993 - Ordinul Pro Arte – Meritul Cultural