Aurel CIUPE, pictor, desenator

|
42 vizualizări

Aurel Ciupe s-a născut in data de 16 mai 1900, la Lugoj, județul Timiș, si a încetat din viata la data de 18 iulie 1988, la Cluj.

În timpul primului război mondial a frecventat școala liberă de pictură de la Baia Mare.

A urmat apoi cursurile Academiei de Arte din București și apoi îl găsim la Academia Julian din Paris, ca bursier.

În perioada studiilor la Paris, Aurel Ciupe a fost impresionat de opera pictorilor Pierre-Auguste Renoir, Paul Cézanne și Claude Monet.

A studiat o vreme și în Italia.

Prima sa expoziţie personală a fost organizată la Lugoj în anul 1924, cuprinzând portrete, peisaje, precum şi interioare, studii şi nuduri, capete de expresie. Din anul 1925 a participat la Saloanele oficiale şi la manifestările artiştilor transilvăneni, la Cluj, Timişoara şi Târgu Mureş.

În anul 1940, refugiat la Timişoara, a fost numit director al Muzeului Banatului. Cu înfiinţarea Institutului de Arte la Cluj în anul 1949, a fost angajat ca profesor, anul următor preluând şi funcţia de rector, iar din 1951 conducerea Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu.

A primit titlu de maestru emerit al artei în anul 1957. A obţinut medalia de bronz la Expoziţia Internaţională de la Paris din anul 1937, i s-a conferit Ordinul Muncii cl. III (1954), a fost distins cu premiul Ministerului Artelor (1946), Premiul de stat (1964), precum şi cu premiul Ion Andreescu al Academiei Române.

Merită să afli și despre

Sugestii: