Palatul Dauerbach, Timișoara, Timiș

|
46 vizualizări

Palatul Dauerbach din Piața Victoriei, a fost construit între anii 1912-1913 în stil Art Nouveau pentru Georg Dauerbach, după planurile arhitectului László Székely.
Clădirea a fost ridicată cu un scop clar (cladire de apartamente), scop care se potrivea perfect cu planul Primăriei de a transforma zona în una rezidenţială.

Palatul Dauerbach, Timișoara, Timiș

După finalizarea construcţiei, la parter au fost amenajate cafeneaua şi restaurantul Palace, deţinute de Henric Berger, iar pe colţul nordic o farmacie al cărei prim chiriaş a fost Michael Bräner.
Compusă din trei părţi, faţada cuprinde o parte centrală, mai înaltă decât restul clădirii, încheiată cu un fronton sub forma unei acolade ogivale şi două părţi laterale cu doi pilaştrii ce au un fronton şi un acoperiş mai scunde.

Palatul Dauerbach, Timișoara, Timiș

Minunăţia arhitecturală se continuă şi în interior, fascinând prin tavanele înalte, scările impunătoare, uşile şi ferestrele decorate în stilul unic al anilor 1900.

László Székely (1877 – 1934) a fost un arhitect maghiar, care, în calitate de arhitect șef a proiectat în primele trei decenii ale secolului al XX-lea numeroase clădiri din Timișoara. Majoritatea acestor clădiri sunt realizate în stil Secession, multe din ele fiind catalogate drept monumente istorice.

Merită să afli și despre

Sugestii: