Gheorghe POPOVICI, pictor, desenator

|
30 vizualizări

Gheorghe Popovici s-a născut la data de 5 octombrie 1859, la Iași, si a încetat din viata la data de 24 februarie 1933, la Iași.

A urmat apoi cursurile Gimnaziului "Alexandru cel Bun" și ale Școlii de Arte Frumoase din Iași, absolvind în 1883. Datorită talentului său, a obținut din partea statului o bursă pentru a se pregăti la Roma și Paris, unde l-a avut ca profesor pe Léon Bonnat.

După ce s-a întors în țară, a fost numit profesor la Catedra de pictură și compoziție de la Școala de Arte Frumoase din Iași. Între 1911 și 1929, Gheorghe Popovici a fost directorul acestei instituții de învățământ.

În cei 30 de ani de profesorat, de la 1899 la 1929, a avut ca elevi viitori pictori ca Nicolae Tonitza, Max W. Arnold, Ștefan Dimitrescu, Camil Ressu, Aurel Băeșu, Nutzi Acontz, Adam Bălțatu ș.a.

Privită în ansamblul ei, opera artistică a lui Gheorghe Popovici este unitară și armonioasă. El a preferat pictura în ulei pe suprafețe întinse, compozițiile de mari dimensiuni.

Opera sa artistică cuprinde compoziţii istorice (Execuţia lui Horia), compoziţii mitologice, portrete (Portretul doctorului Panait Zosin, Portretul soţiei artistului, Moş Vasile), autoportrete, flori (Trandafiri, Ciuboţica cucului), fructe (Coş cu struguri, Prunele brumării) şi naturi statice. A zugrăvit pereţii Capelei palatului Mitropolitan din Iaşi.

Merită să afli și despre

Sugestii: