Nutzi ACONTZ, pictor

|
28 vizualizări

Nutzi Acontz (Popovici Ana) s-a nascut la data de 16 noiembrie 1894, in Focșani, Vrancea, si a incetat din viata la data de 19 decembrie 1957, la Iași,

A studiat la Școala de Belle Arte din Iași (1914) cu profesorii Constantin Artachino, Gheorghe Popovici și Emanoil Bardasare.

Călătorește în insulele grecești și în Franța, la Ciotat, precum și în Bretania, la Concarneau, Pont Aven, călătorii din care se întoarce cu numeroase schițe în tuș ori acuarelă care vor fi folosite pentru lucrările ulterioare.

După terminarea studiilor artistice, a lucrat pentru puțin timp ca profesoară de desen la Focșani și Constanța, iar din anul 1930 s-a stabilit la București și s-a dedicat exclusiv picturii.

Genurile sale predilecte au fost peisajul, natura statică, florile, scenele de interior și, în mai mică măsură, portretul și compoziția figurativă.

Opera acestei artiste a contribuit semnificativ la definirea spiritului de modernitate al picturii româneşti din prima jumătate a sec. al XX-lea, fiind caracterizată într-o primă etapă de o „surprinzătoare luminozitate şi voiciune” care „aduce un chiot de zburdalnic – sănătoasă tinereţe în strâmtoarea cu aer îmbâcsit de maculatură a sălii de expoziţii de la Hasefer”

Merită să afli și despre

Sugestii: