Casa memorială-muzeu Pictor Alexandru Țipoia, București

|
93 vizualizări

Pe data de 4 noiembrie 2019, Fundația Țipoia&Tzipoia a inaugurat în Bucureşti Casa memorială-muzeu Pictor Alexandru Țipoia, situată în casa artistului și a familiei sale, din strada Lt. Aviator „Gheorghe Caranda“ nr. 79.
Un loc bogat în lucrări de artă din diferite epoci de creație care aparțin unei personalități de anvergură a plasticii românești.

Pe exterior casa este modesta, asa cum am inteles ca a fost si pictorul Alexandru Tipoia.

La interior insa, casa este foarte bogata in obiecte de arta “cu istorie”.

Alexandru Ţipoia a fost un pictor român care s-a născut la 19 septembrie 1914, în localitatea Micşuneştii Mari (sat în comuna Nuci din judeţul Ilfov), a locuit în Bucureşti şi a decedat la 9 iulie 1993, la Geneva, în Elveţia, la vârsta de 79 de ani.
Alexandru Ţipoia a studiat pictura la Academia de Belle-Arte din Bucureşti, avându-l ca maestru, printre alţi profesori, pe pictorul Camil Ressu.

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România de la înfiinţarea acesteia, Ţipoia a realizat nu numai tablouri, ci şi lucrări de artă monumentală şi decorativă (mozaic, frescă, tapiserie), a restaurat pictura murală din câteva biserici olteneşti şi frescele din chiliile Mănăstirii Cozia. A studiat şi cu Constantin Artachino, Nicolae Dărăscu, Gabriel Popescu.
Alexandru Țipoia este ultimul "clasic modern" al generației sale, legând doua lumi contrare, una apusă și alta în devenire cu tot zbuciumul și angoasa nașterii acestor vremuri.

Merită să afli și despre

Sugestii: