Se păstrează intactă atmosfera din timpul vieţii artistei şi se prezintă momente din viaţa şi creaţiile actoriceşti ale Mariei Filotti, de la debutul său ieşean până spre trecerea ei în nefiinţă.
Casa memorială „George și Agatha Bacovia”, imobil în care a locuit poetul George Bacovia (1881-1957), în perioada 1933-1957, a devenit casă memorială în anul 1966.
Muzeul se află într-o casă modestă, care se remarcă prin grădina în care sunt presărate sculpturi.
Casa Memorială Tudor Arghezi, cunoscută Casa Mărțișor, este situată în strada Mărțișor nr 26, pe Dealul Piscului.
Apartamentul în care se află în prezent Casa memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” a fost achiziționat de familia Minulescu în anul 1934.
Casa memoriala Constantin Joja este casa in care a locuit arhitectul si a fost inaugurata in anul 1990.
Pe data de 4 noiembrie 2019, Fundația Țipoia&Tzipoia a inaugurat în Bucureşti Casa memorială-muzeu Pictor Alexandru Țipoia, situată în casa artistului și a familiei sale, din strada Lt. Aviator „Gheorghe Caranda“ nr. 79.
Muzeul memorial Gheorghe Tattarescu (1820-1894), este găzduit de casa în care a trăit și creat timp de patru decenii cel care a fost, alături de Theodor Aman, întemeietorul Școlii de Arte Frumoase din București.
Cu spaţii de expunere pe două nivele unde piesele sunt dispuse în cele cinci săli , reprezentând şapte secţiuni mari (pictură, grafică, sculptură, artă populară românească şi artă decorativă europeană, orientală şi extrem-orientală).
Clădirea în care funcționează muzeul, cunoscută și drept Casa Melik, construită în a doua jumătate a secolului XVIII, este una dintre cele mai vechi şi frumoase case negustorești din Bucureşti și singura deschisă publicului.
Muzeul cuprinde o colecție memorială de pictură și desene, precum și documente aparținând pictorului Dimitrie Ghiață (1888 - 1972), alături de o amplă suită de lucrări de artă decorativă, textile și cartoane de tapiserie realizate de soți
Casa memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” se află într-un apartament lipit de cel care adăpostește Casa memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” și a fost cumpărat chiar de scriitorul Liviu Rebreanu (1885-1944), în anul 1934, p