Alexandru PLĂMĂDEALĂ, sculptor

Alexandru PLĂMĂDEALĂ s-a născut in Buicani, Gubernia Basarabia, Imperiul Rus, in anul 1888 si a încetat din viata la Chişinău, in anul 1940.

In perioada 1912 – 1916 a urmat Şcoala Imperială Superioară de Pictură, Sculptură şi Arhitectură, clasa prof. S. Volnuhin şi K. Korovin, Moscova, Rusia.
După terminarea studiilor, lucrează un timp scurt la Monetăria din Sankt Petersburg, unde se manifestă ca un iscusit miniaturist.

Concomitent cu activitatea pedagogică, sculptorul se integrează activ în viața culturală basarabeană.
La inițiativa lui Alexandru Plămădeală, cu susținerea Ministerului Cultelor și Artelor din București, în 1921 este înființată Societatea de Arte Frumoase din Basarabia.
Sub igida acesteia au fost organizate mai multe ediții ale Saloanelor de Artă. În această perioadă se stabilește o colaborare intensă al sculptorului cu lumea bucureșteană.
A participat activ la saloanele de pictură, sculptură, desen, gravură, artă decorativă şi fotografică organizate până în 1940 de Societatea de Arte Plastice din Basarabia.
Fiind înzestrat cu mare har, dar şi cu o capacitate enormă de muncă, a practicat şi a lucrat în toate genurile artei (portret, nud, compoziţie de gen, plastică mică, bust funerar, sculptură monumentală).
A contribuit la apariţia fenomenului plasticii sculpturale în Moldova, lucrările lui reprezentând de fapt cartea de vizită în arta plastică moldovenească.

Studiind la şcoala rusească şi având multe tangenţe cu această cultură, evident, creaţia maestrului s-a aflat mai întâi sub influienţa artei ruseşti. Mai târziu el este absorbit de influenţa şcolii româneşti şi a celei europene.

Lucrări monumentale:
1925 – Ştefan cel Mare şi Sfânt, împreună cu arhitectul Alexandru Bernardazzi, în Grădina publică „Ştefan cel Mare” din Chişinău (Republica Moldova) din 1928;
1934 – Alexei Mateevici (bust funerar), Cimitirul Central Ortodox, Chişinău, Republica Moldova;
1936 – Bogdan Petriceicu Haşdeu (bust), Muzeul Memorial „Haşdeu”, Câmpina, Prahova, România;

Premii şi distincţii:
1923 – Cavaler al ordinelor „Steaua României”;
1924 – Premiul Ministerului Cultelor şi Artelor al României;
1927 – Ordinul „Coroana României”;
1938 – Premiul Mare, acordat de Ministerul Cultelor şi Artelor pentru lucrarea Tors de femeie;