Marianne SIMTION – AMBROSI, pictor, grafician
Marianne Simtion – Ambrosi s-a născut în data de 27 iunie 1930 la Sibiu și a încetat din viață în data de 24 iunie 2021, la Berlin.
Marianne, fiica medicului dentist Friedrich Simtion și a soției sale Margarete, născută Wagner, s-a născut și a copilărit la Sibiu. Artele vizuale, muzica și credința au jucat un rol important în creșterea celor două fiice ale familiei Simtion, Marianne și Ingrid.
În anul 1955 Marianne Simtion a absolvit Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, București, la clasa pictorului Catul Bogdan (1897-1978), reprezentant al postimpresionismului.
Lucrarea sa de diplomă, portretul unui bătrân fermier român din satul Veștem de lângă Sibiu, a făcut furori, a fost prezentă în mai multe expoziții și acum este expusă în Galeria Națională Daneză.
În 1957 s-a căsătorit cu pastorul protestant Günther Ambrosi, alături de care a participat activ la modelarea vieții comunității din Agârbiciu, județul Sibiu. Datorită bunăvoinței și participării sale calde la bucuriile și necazurile semenilor ei, ea a fost foarte populară ca soție de pastor.
În anul 1965 artista și familia sa au ajuns în București.
În timpul unei călătorii în Republica Federală Germania, Marianne Simtion-Ambrosi l-a cunoscut pe pictorul abstract din Stuttgart Lothar Schall care a convins-o să părăsească stilul reprezentativ și să se dedice abstracției. Acesta era un risc, având în vedere că cu doar câțiva ani mai devreme abstracția fusese defăimată ca fiind decadentă și interzisă.
În anul 1967, artista s-a prezentat în fața publicului cu acuarele abstracte de format mare la expoziția anuală de la București, lucrări care au identificat-o drept un mare talent și au făcut mare vâlvă. În același an, a deschis prima expoziție personală în Sala Dalles din București, care a avut un atracție deosebită atât în rândul experților, cât și al vizitatorilor. Critici de artă și jurnaliști cunoscuți i-au lăudat reorientarea, creativitatea și inventivitatea exuberantă și i-au dedicat articole interpretative, care i-au fost publicate. Această primă expunere a făcut-o pe Marianne Simtion-Ambrosi una dintre cele mai cunoscute artiste ale neoavangardei românești și în curând avea să aparțină categoriei pe care statul socialist a folosit-o drept model pentru a demonstra țărilor străine (capitaliste) că arta și artiștii se bucură de libertate absolută.
Marianne Simtion-Ambrosi a părăsit România în 1980 și de atunci a locuit la Berlin.
Lucrări ale artistei se află în Muzeul Național de Artă Contemporană al României (MNAC).