Ignat BEDNARIK, pictor, desenator

|
40 vizualizări

Ignat Bednarik s-a născut la data de 8 martie 1882, in Orșova, si a încetat din viata la data de 11 martie 1963, la București.

Părinți lui, Adalbert Bednarik și Genoveva Hauschka, erau cehi, aflaţi la a doua lor căsătorie.

Între anii 1898-1900 studiază la Academia de Arte din București sculptura și pictura, sub îndrumarea maestrului Ion Georgescu avându-i colegi pe Jean Alexandru Steriadi, Ion Teodorescu-Sion și Constantin Brâncuși.

În anul 1909 s-a căsătorit cu Elena Alexandra Barabaș, care absolvise de asemenea Academia de Arte Frumoase din București. Împreună au plecat la München pentru a studia la Academia Regală de Arte din capitala Bavariei.

A lucrat în aproape toate genurile de pictură , înainte de a se dedica exclusiv acuarelei.

A fost, printre altele, membru fondator al Sindicatului Artelor Frumoase din România, adept al curentului Art Nouveau și ilustrator al cărților Reginei Maria a României.

În 1913 Ignat Bednarik a expus pentru prima dată în România, în cadrul Asociației Artistice Arta. Regina Maria îi achiziționează lucrarea Corina și îi comandă realizarea copertei cărții sale Crinul Vieții.

Între anii 1915-1927, Bednarik a avut 8 expoziții personale de acuarelă în București iar în 1928 o expoziție la New York.

Lucrările sale din perioada de maturitate au adus influența simbolismului european în România, așa cum Alexandru Macedonski a explorat idei similare în poezie.

Lucrări de Ignat Bednarik pot fi văzute în colecțiile și muzeele din România și din străinătate.

Merită să afli și despre

Sugestii: