Ion GEORGESCU, sculptor, pictor, acuarelist

|
40 vizualizări

Ion GEORGESCU s-a născut la București, in anul 1856 si a încetat din viata tot la București, in anul 1898.

In perioada 1872 - 1877 a urmat Şcoala de Belle-Arte, cu Karl Storck, București; iar intre anii 1878 - 1880 - École des Beaux-Arts, cu Auguste-Alexandre Dumont, Paris, Franța.

Până în anul 1882 frecventează atelierul sculptorului Eugène Delaplanche (1836 - 1891); iar in anul 1881 ia lecţii de pictură la Académie Julian, cu Pierre-Auguste Cot (1837 - 1883), Paris, Franța.

În lucrările lui Georgescu se regăseşte puternica sa formaţie clasică. Aceasta se observă din primele sale lucrări: „Izvorul” (1879), „Aruncătorul de lance” (1882, turnat în bronz, posibil cea mai importantă lucrare a sa).

Ion GEORGESCU, sculptor, pictor, acuarelist

Viziunea sa realistă apare mai ales în seria de portrete dedicate unor personalităţi din cultura română:

Simţul monumentalităţii se regăseşte în statui precum „Gheorghe Lazăr” (1886) sau „Statuia lui Gheorghe Asachi din Iaşi” (1887). A executat de asemenea statuile alegorice „Agricultura” şi „Justiţia”, care împodobesc faţada Băncii Naţionale.

Ion Georgescu s-a ocupat şi de pictură şi desen, lăsând o serie de remarcabile acuarele. A mai realizat busturile lui Matei Basarab, Vasile Lupu, I.C. Brătianu, C.A. Rosetti, monumente precum cel dedicat „Domniţei Balaşa” (1883), creaţii precum „Răpirea Proserpinei”, „Endymion”.
O parte din sculpturile lui Ioan Georgescu au fost expuse de-a lungul timpului în diverse locuri din România. Este cazul „Rugăciunii” şi al „Izvorului”, expuse la Pinacoteca din Bucureşti sau busturile lui Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu, expuse la Muzeul Simu din Bucureşti.

Muzee:

Merită să afli și despre

Sugestii: