Muzee și Galerii de artă din România.

Istorie, artă, cultură, etnografie, tehnică.

Muzeul Brăilei „Carol I”

|
156 vizualizări

Muzeul Brăilei este un muzeu județean din Brăila, amplasat în Piața Traian nr. 3. Muzeul Brăilei a fost înființat în 1881, prin decretul regelui Carol I, având destinații diverse (restaurant-hotel, alte utilități publice).

În 1955, în urma unei convenţii existente între Bulgaria şi România, se deschidea, la Brăila, Muzeul Memorial „Hristo Botev” (mai târziu, la titulatură se adaugă „Istorie”), sediul ales fiind cel al fostului han Ceapâru, unde, spun documentele, poetul şi revoluţionarul bulgar a locuit în anul 1871.

Sălile destinate acestui eveniment cuprindeau o expoziţie foto-documentară cu aspecte din viaţa şi activitatea lui Hristo Botev şi câteva piese de mobilier, achiziţionate din Brăila, pentru a crea atmosfera epocii. În parcul din faţa muzeului era instalată statuia lui Hristo Botev, operă a sculptorului bulgar Nicolov.
Câţiva ani mai târziu, în 1964, ca urmare a dorinţei de diversificare tematică a muzeului, cu scopul precizat de înfiinţare a unei secţii de ştiinţele naturii, este achiziţionată colecţia profesorului Ştefan Corciova care conţinea, printre altele, „preparate umede”, materiale didactice utilizate la orele de biologie.
Însă, cea mai mare parte a colecţiei era alcătuită din curiozităţi pentru acele vremuri: etichete de produse alimentare şi cosmetice, filumenie, piese filatelice, utile doar ca obiect de studiu pentru că modul de păstrare şi de prezentare erau contrare normelor în domeniu – în loc de clasoare, bandă adezivă şi hârtie milimetrică.

În 1965, Brăila primea prin contractul de donaţie nr. 2288 din 16 iunie, semnat de Silvia Burghelea şi Adrian Bălcănescu, colecţia farmacistului Paul Bălcănescu. Pentru a respecta dorinţa testamentară a fratelui lor, donatorii impun clauza expunerii „în Muzeul de Istorie al oraşului Brăila, în aşa fel încât să formeze un tot armonios, ca o colecţie distinctă în cadrul muzeului.
După 1975, în jurul acestui nucleu reprezentat de colecţiile Ştefan Corciova, Paul Bălcănescu şi momentul 1877, se începe o campanie sistematică de achiziţii pentru a compune o expoziţie permanentă, reprezentativă pentru istoria oraşului şi a judeţului Brăila, aria cercetării istorice extinzându-se spre domeniile economice şi sociale.
Chiar dacă expoziţiile de bază organizate înainte de 1989 erau încorsetate de anumite cerinţe ideologice, sfera de interes a secţiei s-a lărgit, colecţiile au căpătat contur distinct, iar formula de expunere, inaugurată la 23 august 2001 şi revizuită în 2006, a fost rezultatul acestei orientări definite în cele trei decenii de activitate laborioasă.

Merită să afli și despre

Sugestii: