Descoperă universul fascinant al picturii românești!

Pictori români, clasici și contemporani, îi cunoști pe toți aici!

Benedict GĂNESCU, grafician, scenograf, pictor

|
42 vizualizări

Benedict Gănescu s-a născut în data de 14 ianuarie 1929 în Craiova, județul Dolj, și a încetat din viață în data de 2 august 1996 la București.

Benedict Gănescu a urmat școala Petrache Poenaru și Liceul Comercial Gheorghe Chițu din Craiova.

Benedict GĂNESCU, grafician, scenograf, pictorÎn anul 1949 s-a înscris la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din București, unde l-a avut profesor pe pictorul Camil Ressu. A absolvit în anul 1953.

A devenit membru al UAP în anul 1954.

Benedict GĂNESCU, grafician, scenograf, pictorBenedict Gănescu a fost membru în redacțiile revistelor „Contemporanul”, „Luceafărul”, „Gazeta literară”, „Secolul XX” și „Urzica”. A fost redactor artistic la revistele „Ramuri”(Craiova) și „Tribuna României”(București).

Artistul a fost pictor scenograf la Teatrul Dramatic Galați (decoruri și costume la piesa „R.U.R.” de Karel Čapek) și la Teatrul din Craiova („Doi tineri din Verona” de William Shakespeare, regia Vlad Mugur).

Benedict GĂNESCU, grafician, scenograf, pictorBenedict Gănescu a ilustrat peste 30 de titluri din literatura română și străină, între care:
"Viața și isprăvite vestitului cavaler Snapanski" de Georg Werth, "Păcală în satul lui" de Ioan Slavici, "Aventuri lirice" de Geo Dumitrescu, "Gargantua și Pantagruel" de François Rabelais,, Editura pentru literatură universală, București, 1967, volumul de poeme "Recital extraordinaire" de Romulus Vulpescu (editura Seghers, Paris), "Les poèmes de l’ainnée", "Poeme florivore" de Ben Corlaciu (editura Seghers, Paris), coperta și ilustrațiile la volumul "Besorelief with heroes" de Nichita Stănescu.

Benedict GĂNESCU, grafician, scenograf, pictor… Artistul este un subtil comentator – cu mijloacele desenului – al comportamentelor morale şi al profilurilor spirituale pe care le întâlneşte la personaje reale sau aparţinând unor opere literare. Prin incisivitatea observaţiei şi gravitatea cu care tratează fiecare atitudine sau motiv, el depăşeşte în mod evident domeniul caricaturii, al şarjei, acţionând cu scăpărătoare inventivitate şi forţă analitică în zonele cele mai rafinate ale umorului. Desenele sale sunt rodul unei stări imaginative alimentate de inepuizabilele resurse comice sau traficomice ale spectacolului cotidian al lumii.” (Constantin Prut)

Lucrări ale artistului se află în Muzeul Național de Artă Contemporană al României (MNAC).

Benedict GĂNESCU, grafician, scenograf, pictorPremii acordate artistului Benedict Gănescu:
1966 - Premiul Academiei pentru caietul-program la spectacolul Comedia erorilor de William Shakespeare, la Teatrul Bulandra
1968 - Premiul „Ion Andreescu” al UAP pentru grafică (cea mai frumoasă ilustrație și carte a Editurii pentru Literatură Universală (EPLU) la Gargantua și Pantagruel de François Rabelais.

Benedict GĂNESCU, grafician, scenograf, pictor

Benedict GĂNESCU, grafician, scenograf, pictor

Benedict GĂNESCU, grafician, scenograf, pictor

Merită să afli și despre

Sugestii: