Casa Băniei. Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei, Craiova, Dolj

|
68 vizualizări

Casa Băniei, monument de arhitectură medievală și cea mai veche construcție civilă din Craiova, a fost zidită la sfârșitul secolului al XV-lea de boierii Craiovești, iar în anul 1699 a fost reconstruită de domnitorul martir, Constantin Brâncoveanu.

Din construcția inițială a Craioveștilor se mai păstrează doar o parte a pivnițelor.
În vâltoarea istoriei, vechea ctitorie a fost incendiată de nenumărate ori, a trecut în stăpâniri și administrări diferite și a "suferit", după nevoi, transformări, adaosuri și suprimări arhitecturale.

Astfel, în perioada 1718 - 1739, Casa Băniei devine sediul administrației austriece, care o fortifică pentru apărare.
În 1750, clădirea este cedată de domnitorul Grigore Ghica Episcopiei Râmnicului.

Din 1850, clădirea devine sediu pentru diverse instituții ale orașului: Tribunalul Craiovei, Liceul Fraţii Buzești, Seminarul local, Arhivele Statului. Din anul 1933, clădirea va adăposti Muzeul Olteniei până în 1948, când trece în folosința Mitropoliei Olteniei.
Din anul 1966, vechiul monument de arhitectură brâncovenească găzduiește Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei.

Secţia de Etnografie oferă publicului: informații de specialitate, bibliografii asupra modelelor si valorilor culturii si artelor tradiționale; publicații de specialitate editate de muzeu cu specific etno-folcloric, printre care anuarul Oltenia, Studii şi comunicări, Etnografie, precum şi alte materiale de popularizare: pliante informative, ghiduri, vederi etc.; obiecte de arta tradiționala contemporana (ceramica, icoane, țesături, oua încondeiate, instrumente muzicale etc.)

Merită să afli și despre

Sugestii: