Muzeul Casa Colecțiilor, Galați
Intrată în conştiinţa gălăţenilor ca Farmacia Ţinc, clădirea-sediu al Casei Colecţiilor Galaţi, construită la 1900, s-a impus în peisajul arhitectural al oraşului Galaţi - specific începutului de secol XX - prin elemente stilistice definitorii şi a avut ca destinaţie iniţială o farmacie şi locuinţă.
Acest edificiu se dezvoltă pe subsol, parter, etaj şi mansardă.
Arhitectura clădirii este de influenţă vieneză, cu bogate decoraţii florale realizate în stuc, pe faţadă, îmbinate cu cărămidă aparentă.
Aceste decoraţii florale în stuc se reiau în registrul superior, extrem de ornamentat, la brâul care desparte cele două nivele; ancadramentul ferestrelor şi uşa principală sunt flancate de imitaţii de coloane.
Farmacia a funcţionat la parter, în timp ce la nivelele superioare a fost locuinţa farmacistului şi spaţiul alocat personalului de serviciu.
Ultimul proprietar al farmaciei a fost Wolf Stratman până în anul 1949 când clădirea a intrat în proprietatea statului în urma naţionalizării.
Imobilul a avut destinaţia de farmacie până în anul 1989.
Conturarea unor mini cadre ambientale (sf. sec. al XIX-lea – înc. sec al XX-lea), relevante pentru diverse aspecte ale socializării zilnice a locuitorilor unei astfel de case.
“Restituiri Maksay'' se constituie în valorificarea unei colecţii de bunuri muzeistice, ce provin de la renumitul atelier al fotografilor gălăţeni George şi Jean Maksay, prin sugerarea muzeografică a atmosferei din interiorul renumitului atelier (în cele două zone ale sale: laboratorul şi cabinetul foto).
Aparatura foto, obiecte specifice tehnicii fotografice din epocă, documente personale, fotografii şi clişee din sticlă ce provin de la renumitul atelier Makşay, sugerează aspecte ale tehnicii şi artei fotografice şi invită la o plimbare imaginară prin Galaţii epocii. V
izitatorul este, de asemenea, invitat să pătrundă şi în cabinetul atelierului şi să participe la o şedinţă foto prilejuită de nunta unor gălăţeni, sub privirile vigilente ale fotografilor George şi Jean Maksay. Muzeul dispune şi de spaţii destinate expoziţiilor temporare.
Constantin Ţinc s-a născut la Giurgiu în anul 1857. După studiile gimnaziale se înscrie ca elev în farmacia Friederich Brus din Bucureşti în anul 1876.
Terminând elevatul depune examenul cerut de lege, după care obţine diploma de asistent în farmacie. Cursurile Superioare le urmează la Universitatea din Bucureşti, unde obţine în anul 1883 titlul academic de licenţiat în farmacie.
În anul 1886 obţine concesia pentru oraşul Galaţi, în urma unui concurs pentru concesii noi de farmacie.
La 5 mai 1899, Constantin Ţinc primea din partea Serviciului Technic al Primăriei oraşului Galaţi autorizaţia de a construi o clădire cu parter şi etaj pe strada Traian-Codreanu-Spitalului, care avea să servească drept farmacie.
Oficina sa era una din cele mai bine aranjate, iar preparatele laboratorului său au obţinut la Expoziţia de Ştiinţe din anul 1903 medalia de aur, de asemenea şi la Expoziţia Generală din anul 1906.
Premii a mai primit şi la Expoziţia Universală de la Paris în anul 1869 şi din partea Academiei Naţionale de agricultură, manufactură şi comerţ în anul 1890.