Muzeul Memorial Nichita Stănescu, Ploiești, Prahova
Între anii 1926-1927, Nicolae şi Gheorghe, fiii „abagiului – comersant” Hristea N. Stănescu, construiesc, pe strada General Cernat nr. 2, „o casă albă cu un cat, fără ornament, amintind de casele ţărăneşti din satele de câmpie” (Ioan Grigorescu).
Este o locuinţă echilibrată cu un singur cat, construită temeinic, bătrâneşte, fără ostentaţia majorităţii clădirilor ridicate între războaie. Arhitectura ei simplă şi echilibrată amintind de cea a caselor ţărăneşti din satele de câmpie, arată că stăpânul trebuie să fi fost un om gospodar, cu simţul frumosului, ştiind a cântări cu măsură, dar fără zgârcenie fiecare lucru. Aşezate în şir, încăperile sunt luminate de ferestre ce împart armonios orizontalitatea faţadei.
Aici se vor stabili, în 1931 - după căsătorie - Nicolae (Călae) Stănescu împreună cu tânăra şi frumoasa Tatiana Cereaciukina, şi tot aici, vineri, 31 martie 1933, în jurul prânzului, vine pe lume Nichita (Nini) viitorul mare poet al „necuvintelor”.
Familia se măreşte: în 1938 se naşte Mariana Elena Doina, iar în 1943 în familia Stănescu apare un nou membru, Cristina, în vârstă de 9 luni, care va fi adoptată la vârsta de 18 ani.
În această casă - şi în această familie - poetul şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa.
Câteva piese simbol se regăsesc în opera poetului: patul, pianul, biroul de lucru, cărţile fundamentale, pendula care i-a bătut ora sosirii pe lume în primăvara anului 1933, martie 31, într-o vineri, în jurul prânzului, piesă bine conservată care si acum, cu sunetul ei plăcut, măsoară trecerea timpului, tablouri, fotografii de familie.
Sunt expuse opera antumă a poetului (cărţi cu dedicaţii, autografe oferite familiei şi prietenilor), premiile care i-au recunoscut valoarea ca poet naţional (diplome oferite de Uniunea Scriitorilor din România şi de Academia Română) şi internaţional (Premiul pentru cel mai tânăr poet - Struga 1965, Brevetul şi Medalia Gottfried von Herder -1976, Marele Premiu "Cununa de aur" a serilor de poezie de la Struga - 1982).
Manuscrise inedite (poezia "Quadriga", prima recunoaştere internaţională a poetului -1965), documente originale (extrasul din Registrul Stării Civile pentru născuţi pe anul 1933, legitimaţia de şef de rubrică la "Gazeta Literară" - 1957), fotografii, documente evocatoare ale activităţii de numismat (Diploma de Onoare a Societăţii de numismatică, medalii), opera postuma a poetului şi diverse obiecte personale completează imaginea omului şi poetului.
Corpul B al muzeului, adăposteşte o cameră multifuncţională destinată manifestărilor cu public: colocvii, dezbateri, proiecţii de filme, expoziţii temporare.