Alexandru CLAVEL, pictor
Alexandru Clavel s-a născut la data de 9 octombrie 1898, la București, si a încetat din viata la data de 23 februarie 1978, la Iași.
În anul 1921 s-a stabilit la Iași, unde, influențat de tatăl său, Alexandre Clavel (1875-1916), arhitect francez cu o activitate remarcabilă, Alexandru Clavel a început studiile la Academia de Arte Frumoase la 10 septembrie 1921 - 4 ani curs comun și 3 ani specializare – și a absolvit secția de pictură în luna iunie a anului 1927 avându-i ca profesori pe Octav Băncilă, Gheorghe Popovici și Ștefan Dimitrescu.
Fire profund artistica, a fost prieten si colaborator al sculptorilor Dimitrie Paciurea, Oscar Späthe, Frederic Storck, al pictorului Stefan Luchian si al lui Gabriel Popescu - pictor si gravor. Pentru unii dintre acestia si apropiatii lor a proiectat case particulare. Fiul sau, Alexandru Clavel, a devenit de asemenea pictor.
In 1938 este invitat în societatea TINERIMEA ARTISTICĂ.
În 1939 devine Membru al Sindicatului Artelor Plastice și în Corpul Artiștilor Plastici în anul 1943.
Ca pictor, a expus lucrări la diferite expoziții personale, colective și de stat.
S-a remarcat prin naturi statice şi portrete realiste, lucrări care i-au adus o serie de premii de la Ministerul Artelor între 1937 şi 1945.
“Probabil ca motivul pentru care Clavel nu a fost apreciat la adevărata lui valoare de către contemporanii săi, a fost acela ca nu avea o diploma de arhitect. Nu trebuie uitat faptul ca in perioada sfârșitului secolului al XIX-lea si a începutului veacului următor, in România au lucrat o mulțime de arhitecți absolvenți ai Scolii de Arte Frumoase din Paris, care însă nu s-au ridicat la nivelul lui Clavel” - Mariana Croitoru