Petre Iacovoiu meșterul vâlcean al lingurilor de lemn
Meșteșugarul vâlcean s-a născut in anul 1911, în satul Urșani unde își petrece copilăria. Acesta ia contact pentru prima oară cu arta meșteșugului după ce se căsătorește și se stabilește în Tănasești. Localitate care astăzi face parte din orașul Horezu.
La început meșterul se axează pe confecționarea obiectelor mici din lemn: furci de tors, “ciumage” pe care le ornează cu motive precum: funia, obiecte geometrice, etc.
Mai târziu, Petre Iacovoiu este angajat la mănăstirea Bistrița. Acesta se ocupă cu confecționarea lingurilor de lemn și cu ornamentarea lor cu crestături. Timp de patru ani, meșterul are ocazia să cunoască o mare diversitate de linguri aduse ca modele și astfel căpătă o mare îndemânare și experiență.
Acesta participă la târguri și expoziții de artă populară și se remarcă imediat, datorită formelor originale și ornamenticii de mare finețe, chiar dacă zona Horezu este recunoscută pentru numărul mare de meșteri ce confecționează obiecte din lemn.
După perioada petrecută la mănăstirea Bistrița, Petre Iacovoiu lucra în principal linguri și furculițe de lemn crestate și foarte rar furci de tors. Acestea se diferențiau prin frumusețea pieselor, proporțiile lor, dar mai ales linia rafinată pe care el o obținea lucrând manual, fără a folosi strungul.
Un alt aspect specific ce-l distinge pe Petre Iacovoiu de ceilalți meșteșugari vâlceni care confecționează linguri, îl constituie faptul că, pe lângă linguri cu coadă dreaptă, decorate cu motive geometrice lucrate cu multă atenție și finețe, el realizează o gamă variată de linguri cu coada în formă de cocoș, păun, etc. Alte motive decorative precum trifoiul, rombul, zigzagul, semi-cercul, des folosite în ornamentica lingurilor lucrate de Petre Iacovoiu, sunt folosite într-o ordine desăvârșită de combinații în caâmpuri ornamentale distincte.
Datorită devotamentului și migalei cu care meșterul Petre Iacovoiu confecționa piesele de artă și recunoașterii de care s-a bucurat, este invitat să facă parte din Asociației Creatorilor Populari Vâlceni, înființată în 1974, alături de alți mari meșteri populari ai timpului.
O bună parte din piesele făurite de către meșter sunt expuse spre vânzare la cele mai renumite târguri din diferite orașe ale Olteniei, precum Târgul meșterilor populari din Oltenia care a ajuns la cea de-a XXVIII-a ediție din anul 2021, precum și la bine-cunoscutul târg al ceramicii populare “Cocoșul de Horezu”.
Cele mai representative piese de creație ale lui Petre Iacovoiu și-au găsit locul pe deplin meritat în patrimonial mai multor muzee de specialitate din țară Muzeul satului și de artă populară din București, Muzeul Brukenthal din Sibiu, Muzeul etnografic al Olteniei din Craiova, Muzeul Județean din Râmnicul Vâlcea, Muzeul județean din Pitești.