Alexandru Ilinca, poate ultimul opincar din țara Olteniei, s-a născut în satul Orlești, din Vâlcea.
La paisprezece ani Victor Vicşoreanu (1927–1993) participă la prima expoziţie de ceramică, organizată la târgul de la Mânăstirea Bistriţa, la 15 august, de Sfânta Maria Mare.
Sorin Giubega s-a născut în 1960 în satul Olari-Horezu şi este unul dintre cei mai valoroşi ceramişti din România. A învăţat olăritul de la tatăl şi bunicul său, Gheorghe Giubega, şi a transmis, la rându-i, meşteşugul soţiei şi celor d
Meșterul popular Stelian Ogrezeanu a fost și rămâne unul dintre cei mai valoroși și renumiți ceramiști horezeni, contribuind la nașterea renumelui ceramicii de Horezu.
Născut în anul 1940 în Olari – Horezu, județul Vâlcea, Dumitru Mischiu provine dintr-o familie cu tradiție în meșteșugul olăritului, moștenind dragostea și priceperea pentru lut de la tatăl său.
Dumitru Șchiopu, sau nea’ Mitrică, așa cum era cunoscut de prieteni și iubitorii de olărit, s-a născut în anul 1926 în satul Priporu, în comuna Vlădești, județul Vâlcea.
Nicolae Rugea a trăit în acest sat între 1919 și 1980 și a devenit cunoscut ca unul dintre cei mai dăruiți constructori de fluiere alămite.
Meșteșugarul vâlcean s-a născut in anul 1911, în satul Urșani unde își petrece copilăria. Acesta ia contact pentru prima oară cu arta meșteșugului după ce se căsătorește și se stabilește în Tănasești.
Constantin C. Bănacu s-a născut în anul 1904, în comuna Vâlceană Bărbătești, unde, încă de mic copil, a luat acul în mână și a deprins meșteșugul cojocăritului de la tatăl său, Constantin N. Bănacu, la rândul său cunoscut în toate