Maria Dulău, marea Iubitoare de tradiții și obiceiuri, Biia, Alba

|
4 vizualizări

Cunoscută şi ca „Marea lu' Horia”, interpreta de muzică vocală tradiţională Maria Dulău, s-a născut pe 9 aprilie 1947 in satul Biia din comuna Șona, județul Alba.
Venind dintr-o vatră folclorică frumoasă și bogată în tradiții, a fost atrasă de mică de cântecul și jocul popular, fiind o prezență agreabilă în spectacolele școlare organizate cu ocazia diferitelor sărbători.
Așa a învățat, de la părinții ei și de la bătrânii din sat, cântece vechi bătrânești, colinde laice și religioase, dar și jocurile specifice satului.

A cules strigături, cântece, doine, balade, colinde și obiceiuri din Biia. Iubitoare de tradiții și obiceiuri, a participat la valorificarea obiceiurilor străvechi, precum: „Șezătoarea” și „Nunta țărănească de la Biia”.
S-a făcut remarcată la Școala Generală din satul său natal, Biia, cu prilejul serbărilor școlare, dar și în corul bisericii din Biia. În anul 1981 a reprezentat comuna Șona la Festivalul Național „Cântarea României” care s-a petrecut la Alba Iulia, unde a urcat pe podium, pe locul I, în cadrul secțiunii Rapsozi Populari. Un an mai târziu, i-au fost aprobate de către comisia Redacției Emisiunilor Muzicale de la „Radio București” înregistrarea a cinci melodii. Astfel, împreună cu orchestra condusă de dirijorul George Vancu, a realizat primele sale înregistrări.

A preluat și a transmis mai departe tinerilor din sat și nu numai, un repertoriu autentic, bogat, cules de la părinții săi și de la oamenii bătrâni din sat: balade și cântece vechi, cântece de joc, strigături, colinde laice și religioase.
De-a lungul anilor, repertoriul rapsodului popular, Maria Dulău, a fost preluat și valorificat în concursuri și festivaluri naționale de folclor de către tinerii interpreți din Biia: Raluca Dulău, Ioan Dancu, Andreea Dulău

Distincţii: Locul I – Festivalul Național „Cântarea României”, 1981 Locul II, Emisiunea „Debut 50 Plus” – TVR Timișoara, 2003 Premiul II, secțiunea rapsod popular , Festivalul Concurs „Cânt și joc de pe Târnave” Biia, 2006 Locul I, Festivalul Concurs Județean „Cultură pentru Cultură”, 2016 Diplomă de merit „Tezaur Folcloric” – TVR 1, 2017
In anul 2020 Maria Dulău a primit titlul de „Tezaur Uman Viu” , acordat celor care păstrează şi transmit patrimoniul cultural imaterial”.
‘’Atunci când cânt doine, îs necăjită, iar atunci când cânt de joc, îs vesăloasă. Muma mea, mama mea – noi așa zicem aici în zonă – mi-a fost dascăl. Când ședea seara pe laiță și totcea, doinea de jele, doinea atâta de frumos, iar eu după ea cântam prin casă.” (Maria Dulău)

Merită să afli și despre

Sugestii: