Nicolae Coroiu, meșterul Ţâmbei din Avram Iancu, Alba
Nicolae Coroiu este moţ născut în satul Târşa, județul Alba, pe 29 ianuarie 1951 şi a prins dragoste de cântec de când era copil, de la tatăl său, care cânta la taragot.
În comuna Avram Iancu se mai păstrează şi astăzi instrumentul arhaic ţiteră sau ţâmbă, ce aminteşte de ceteră (vioară) şi ţambal. Deși se mai găsește și în alte zone ale țării, țâmba din Munții Apuseni are o formă unică. Este o cutie de rezonanţă din lemn de brad, cu corzi pe care se poartă melodia se acordă la unison corzile pe care se poartă melodia, iar celelalte corzi sunt cele care ţin armonia. Se acordă în cvintă, în sol şi do. Ţâmba este denumirea dată instrumentului de către localnicii din Munţii Apuseni. În trecut ţâmba era nelipsită din casele moţilor şi cei care aveau ureche muzicală puteau cu uşurinţă interpreta orice melodie la acest curios instrument cu coarde.
Principiul interpretării la țâmbă este cel al cântatului la chitară. De asemenea seamănă cu claviatura de pian sau acordeon, cu registrul acestora, dar țâmba se așază pe o masă sau un suport orizontal și cu un băţ se duce melodia, cu celălalt se ţine ritmul. Melodia se formează mergând pe gamă în sus.
Meşterul popular Nicolae Coroiu nu numai că a cules cântece şi le-a transmis generaţiilor de copii care i-au trecut prin clasă, ci chiar îşi confecţionează singur aceste instrumente. Dascălul construieşte şi promovează ţitera sau ţâmba, un instrument vechi, specific moţilor din Apuseni.
Tainele și le-a transmis generațiilor de copii care i-au trecut prin clasă. Mai mult, în anul 2004, învăţătorul a reuşit să-şi împlinească o mai veche dorinţă și a înfiinţat o formaţie de ţâmbe în cadrul şcolii, care se numeşte „Crăişorul”, grup format din 10 copii.
Spectacole, concursuri si festivaluri la care meşterul a participat:
Cântarea României – 5 ediții cu participare la faze locale, zonale, interjudețene și naționale;
Concursul de obiceiuri și tradiții „Cultură pentru cultură”, împreună cu „Crăişorul”;
Festivalul Național de Folclor din Cișmigiu;
Cultură pentru Cultură, Alba – la 9 ediții;
Târgul de fete de pe Muntele Găina;
Festivalul de film de la Sibiu – 2007;
Zilele „Avram Iancu” la Vidra – 2013, 2014
Pentru meritele sale deosebite la menţinerea vie a tradiţiilor populare din Apuseni, meşterul a fost recompensat, în anul 2014, de către Ministerul Culturii cu titlul de "Tezaur Uman Viu".
‘‘E simplu și frumos de cântat la țâmbă. Ca la pian sau acordeon. Te duci pe gamă în sus și formezi melodia. Așa i-am învățat pe copii, mai întâi pe note. Îi învăț mai departe să nu se piardă tradiția. Este un instrument propriu comunei Avram Iancu și ne mândrim că suntem singurii din țară care avem acest instrument.” (Nicolae Coroiu)