Descoperă spiritul României prin rapsozii săi!

Cântăreți, instrumentișți, dansatori, rapsozi și poeți tradiționali.

Ana Neamțu, maestră a horitului tradițional, Alba

|
119 vizualizări

Născută pe 20 martie 1953 în localitatea Cut din județul Alba, cântăreața Ana Neamțu a primit titlul de Tezaur Uman Viu in anul 2020.
‘’Ana lui Liţu ’ este cunoscută și apreciată în comunitate ca un păstrător și transmițător al tradițiilor strămoșești și ca un creator popular de seamă.

Adesea, lumea din sat sau împrejurimi o solicitată ca să îi compună strigături de nuntă, bocete de înmormântare și alte creații populare destinate unor evenimente importante din viața omului.
Dragostea pentru horitul tradițional i-a venit de la mama ei, dar și de la oamenii din comuna Cut.
„Debutul” și l-a făcut în familie.

Ana Neamțu

De la vârsta de 21 de ani și până în prezent, a trăit alături de cei dragi, dar și de consăteni momentele importante din viaţa comunității – naştere, nuntă şi înmormântare, dar şi aniversări, comemorări, festivaluri etc.
De-a lungul timpului a luat parte la evenimentele culturale ale comunei Cut, ori de câte ori a fost chemată sau pur și simplu a fost nevoie de prezența sa. În calitate de creator popular, îndrumător al tinerilor din ansamblul folcloric, dansator și personaj în transpunerea pe scenă a obiceiurilor și tradițiilor, a lucrat mereu ca tradițiile să poată fi transmise mai departe către generațiile tinere.
Om de nădejde în demersul preotului Adrian Nistor de realizare a Muzeului sătesc (2006) şi membru fondator al Ansamblului folcloric de la Cut, tanti Ană, cum îi spun colegii de scenă, este, totodată, stâlpul tuturor acţiunilor culturale din sat şi judeţ. Talentul poetic şi prezenţa remarcabilă pe scenele festivalului i-au adus notorietate şi respect, iar amabilitatea, bunul simţ şi hărnicia… o sumedenie de prieteni. Cu o mentalitate sănătoasă, specifică lumii în care s-a născut şi a trăit, Ana Neamţu aduce cu sine, în fiecare spectacol, bucuria şi nostalgia pe care le simţi în prezenţa unui act artistic veritabil: bătrânii lăcrimează, iar tinerii „vizionează” momente dintr-o lume care se retrage tot mai mult în… cărţi, iar cărţile în biblioteci. Senzaţia pe care o lasă orice reprezentare a Ansamblului folcloric de la Cut – în care apare Ana Neamţu – este aceea de confort spiritual, de întâlnire cu lumea satului de altădată, cu ultimul ţăran autentic.” Prof. univ. dr. Ilie MOISE
Ana lu’ Liţu”, aşa îmi spun toţi consătenii. Am trăit de când mă știu la Cut, satul unde m-am născut şi am făcut 8 clase, după care am rămas acasă să-mi ajut părinţii, destul de vârstnici la acea vreme. Eram rusunoiu (ultimul copil) familiei… venit cam târziu, când surorile mele mai mari se pregăteau deja de măritiş.” (Ana Neamțu)

Merită să afli și despre

Sugestii: