Henri Nouveau (Heinrich, Henrik Neugeboren), pictor

Henri Nouveau (Heinrich, Henrik Neugeboren) s-a născut in anul 1901, in Braşov, si a încetat din viata in anul 1959, la Paris

Primeşte primele îndrumări artistice de la Hans Mattis-Teutsch. Între anii 1921–1925 studiază la Şcoala Superioară de Muzică din Berlin. Participă la concertele ce acompaniau expoziţiile Der Sturm. În 1925 se stabileşte la Paris.

Îşi continuă studiile la Şcoala Normală de Muzică. Între 1927–1929 revine în Germania. Vizitează Bauhaus-ul, unde îi cunoaşte pe Paul Klee şi Wassily Kandinsky. În 1929 se întoarce la Paris, unde se stabileşte definitiv.

La îndemnul lui Theo van Doesburg organizează prima sa expoziţie personală (1930).

În anii ‘30 pătrunde la Paris în cercurile unor artiști de renume precum Oelze, Picabia, Theo van Doesburg, Robert și Sonja Delaunay, Sándor Bortnyik și alții. Lucrările plastice ale lui Nouveau sunt de factură suprarealistă și abstractă.

Deși operele sale nu sunt o explozie de culoare așa cum vedem în epocă, Nouveau distilează lumea și-i eliberează esența, în formule muzicale, plastice sau grafice cu totul inedite. După 1935, lucrările sale sunt expuse în expoziții personale sau colective în Paris, Berlin, Frankfurt, Stockholm, Zuerich și Budapesta.

Trecând de la muzică la pictură, apoi literatură, în ultimii ani Nouveau se dedică scrisului, pe teme de teoria artei, eseuri și memorii.