Hedda STERN, pictor

Hedda STERN s-a născut pe 4 august 1910 în București.
Sterne a început să studieze arta în atelierul respectatului sculptor clasic Frederic Storck.
La sfârșitul anilor 1920, Sterne a călătorit cu regularitate la Viena, unde a urmat cursuri de ceramică la Muzeul Kunsthistorisches.

După ce a absolvit liceul în 1928, Sterne și-a continuat studiile artistice în străinătate. A studiat ceramica la Kunstgewerbeschule (Școala de Arte și Meserii) din Viena, la Académie de la Grande Chaumière din Paris și în atelierele lui Fernand Léger și André Lhote.
În 1929 s-a înscris la Universitatea din București unde a studiat istoria și filosofia artei cu diferiți intelectuali notabili, printre care Tudor Vianu, Mircea Florian și Nae Ionescu.

În 1932 s-a căsătorit cu omul de afaceri Friederich (Fritz) Stern.
Sterne a fost un artist prolific care a practicat zilnic arta pe tot parcursul carierei. A continuat să creeze în anii ’80 și ’90, chiar dacă a fost afectată de degenerescența maculară.
În 1998 nu mai putea picta, dar a continuat să deseneze.
Între 2004 și 2008, Sterne a suferit două accidente vasculare cerebrale, care i-au afectat progresiv vederea și motorica.

Hedda Sterne a murit la 8 aprilie 2011, la vârsta de 100 de ani.

Pentru mine, viața mea de pictură a fost un jurnal. Am funcționat aproape ca o cameră de film, trecând de-a lungul anilor de la apropiere imediată la distanță medie până la priveliști îndepărtate și îndepărtate și apoi înapoi.” Hedda STERN

Moștenirea lui Sterne este o contribuție bogată și multistratificată la istoria artei secolului al XX-lea, în același timp înregistrarea unei călătorii personale și reflectarea unei abordări progresive a creației de artă care o plasează pe artista înaintea timpului ei.