Eugen RAPORTORU, pictor

|
73 vizualizări

Eugen Raportoru s-a născut in anul 1961, la București.

S-a reînscris la liceu, a terminat apoi facultatea și la 50 de ani a devenit celebru.

Te poți face pictor și la 20 de ani, dar un pictor sec. Cum ai învățat matematica, tot așa se poate învăța și desenul, dar va fi sec dacă nu ai talent. Dacă ai harul acela și chemarea, poți face lucruri minunate și la bătrânețe. Am câțiva prieteni trecuți de 50 de ani, pe care i-am încurajat, deși au cu totul altă meserie, i-am îndemnat să se înscrie la facultate și chiar le ies niște lucruri extraordinare din mâini.” Eugen Raportoru

In 2009 a absolvit Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, departamentul pictura iar in 2011 cursurile de master la clasa Prof. Marcel Bunea.

Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania din anul 2010.

Prima sa expoziție a avut loc la cinematograful Grivița, la vârsta de 14 ani. A urmat cursurile de licență și masterat la Universitatea Națională de Arte din Bucuresti, secțiunea pictură. În 2011 a obținut Premiul pentru Pictură acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România.

A avut numeroase expoziții personale și colective la Galeriile de Artă ale Municipiului București, la Muzeul Municipiului București, la Galeria Simeza din București și la Palatul Parlamentului, acestea fiind doar câteva dintre ele.

Însă succesul său s-a întins dincolo de graniţele României. Cu un palmares de peste 20 de expoziții, Eugen Raportoru este singurul artist român de origine romă care și-a expus lucrările în Londra, la Royal Academy of Arts și la Institutul Cultural Român, dar și la Vatican, sub egida UNESCO.

Sunt un norocos că Dumnezeu mi-a dăruit acest talent al picturii. Am un drum foarte mare de făcut, lung și anevoios, și îmi port crucea … Eu chiar dacă pictez un castel, tot în paragină îl duc, către mahala, că ăsta e stilul meu. Și, bineînțeles, sunt din mahala. (…) Acest decor l-am făcut că … așa am simțit. De aici am plecat.” Eugen Raportoru

In 2011 obține premiul pentru pictura acordat de Uniunea Artistilor Plastici din Romania.

Merită să afli și despre

Sugestii: