Heritage România. Descoperă farmecul de altădată al orașelor prin fotografii și cărți poștale vechi.

Prezentare VIDEO a localităților României, a oamenilor, clădirilor, istoriei și atmosferei de demult.

Aceasta este Vechea Românie, de altădată!

Techirghiolul de altădată, în imagini vechi

17 Martie 2025 | 36 👁

Techirghiol se află situat în județul Constanța, regiunea istorică Dobrogea. În trecut, Techirghiolul a avut denumirea de Tekfür-köy.

Scurtă istorie a Techirghiolul

Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Techirghiol, încă din neolitic. Prima atestare documentară a Techirghiolul datează din 1560.

Vezi filmul Vatra MCP cu Techirghiolul vechi, de altădată

Istoria locuirilor ajunge până în neolitic, așezarea Techirghiolului fiind inclusă în faza a doua a culturii Hamangia-Cernavodă.

După 1878, când Dobrogea a fost alipită României, Mihail Kogălniceanu a cumpărat terenuri și a construit o fântână publică și o capelă ortodoxă la Tuzla.

Techirghiol a devenit stațiune balneară în 1899, odată cu inaugurarea Azilului maritim, ce oferea băi cu nămol. A devenit rapid o destinație populară pentru intelectualii vremii, alături de Mamaia.

După Primul Război Mondial, Eforie a atras elita cu bani, în timp ce la Techirghiol veneau artiști, scriitori precum Ionel Teodoreanu, și familii celebre, precum cele ale scriitorilor Cezar Petrescu și Tudor Arghezi. Techirghiol oferea atât inspirație, cât și tratamente terapeutice. Camil Petrescu a plasat o parte din acțiunea romanului său Patul lui Procust în Techirghiol, reflectând atmosfera epocii.Poze vechi cu Techirghiolul de altădată

Techirghiolul de altădată, în imagini vechi

Techirghiolul de altădată, în imagini vechi

Techirghiolul de altădată, în imagini vechi

Techirghiolul de altădată, în imagini vechi

Atracții, Monumente și Obiective din Techirghiol

  • Statuia lui Techir  - Simbolul orașului, a fost creată datorită legendei lacului Techirghiol, ce este spusă din generație în generație și stă la baza recunoașterii beneficiilor oferite de apa salină și nămolul sapropelic la nivel național și internațional.
  • Biserica veche de lemn - În curtea Mănăstirii Sfânta Maria de la Techirghiol este aşezată chiar la intrare o bisericuţă din lemn deosebit de frumoasă şi veche, construită în 1760. Istoria sa este una aparte. Aceasta vine dintr-un sătuc din Ardeal, Maioreşti de Mureş, şi a fost construită de meşterii locului în anul 1760. Bisericuţa din lemn a fost prima biserică a satului.
  • Grădina botanică - Orașul Techirghiol deține singura grădină botanică de pe litoralul românesc. Aceasta este situată pe malul Lacului Techirghiol.

Merită să afli și despre

Sugestii: