Cernavodă de altădată, în imagini vechi
Cernavodă este situată în județul Constanța, regiunea istorică Dobrogea. În trecut, Cernavodă a avut denumirea de Axiopolis.
Scurtă istorie a localității Cernavodă
Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Cernavodă, încă din antichitate. Prima atestare documentară a localității Cernavodă datează din sec. V. î.Hr.
Vezi filmul Vatra MCP cu Cernavodă veche, de altădată
Cernavodă are o istorie îndelungată, începând cu cultura Hamangia (eneolitic timpuriu), unde s-au descoperit vestitele statuete „Gânditorul” și „Femeie șezând”.
În secolul IV d.Hr., romanii au reconstruit așezarea și au ridicat o cetate, devenită ulterior centru episcopal.
Orașul a fost inclus în Țara Românească de Mircea cel Bătrân (1389), dar a intrat sub dominație otomană în 1420.
După 1878, Cernavodă a revenit României, devenind un nod strategic datorită Podului Regele Carol I, construit de Anghel Saligny între 1890 și 1895, la acea vreme cel mai lung complex de poduri din Europa.
Poze vechi cu Cernavodă de altădată
Atracții, Monumente și Obiective din Cernavodă
- Muzeul Axiopolis - Muzeul este amenajat într-o clădire veche, restaurată cu grijă și salvată de la demolare. Cele aproximativ șase săli găzduiesc o impresionantă colecție de arheologie preistorică și romană, alături de obiecte de artă decorativă din secolul al XIX-lea, precum servicii de masă și birou, paftale și podoabe.
- Cetatea Axiopolis - Descoperită în 1898, se află la 4 km de Cernavodă, pe malul drept al Dunării. A cunoscut o perioadă de înflorire în vremea lui Traian, dar a fost distrusă în timpul invaziilor barbare. În apropiere se pot observa urmele Valului de Piatră, cunoscut și sub numele de Valul lui Traian.
- Podul „Anghel Saligny” - Cea mai importantă realizare a inginerului Anghel Saligny, podul a fost inaugurat pe 14 septembrie 1895 și se întinde pe 4088 m între malurile Dunării. Inovațiile sale includ utilizarea grinzilor cu console și a tablierelor din oțel moale, înlocuind fierul pudlat folosit anterior. La momentul finalizării, era cel mai lung pod din Europa și unul dintre cele mai mari poduri metalice cu deschidere amplă.
Personalități din Cernavodă
Dumitru Ceacanica (1918 – 1987), ofițer criminalist.