Medgidia de altădată, în imagini vechi
Medgidia este situată în județul Constanța, regiunea istorică Dobrogea. În trecut, Medgidia a avut denumirea de Kara Su.
Scurtă istorie a Medgidiei
Prima atestare documentară a Medgidiei datează din 1840.
Vezi filmul Vatra MCP cu Medgidia veche, de altădată
Înainte de 1850, Medgidia era un important târg de cereale, beneficiind de sprijinul sultanului Abdul Medgid, care a contribuit la dezvoltarea localității.
În 1865, orașul și-a primit oficial numele, iar în scurt timp populația și numărul de construcții au crescut considerabil.
După Războiul de Independență (1877-1878), Medgidia a fost reorganizată, fiind ales un Consiliu Comunal și înființate instituții esențiale precum spitalul și școli. Dezvoltarea urbană a continuat, orașul devenind un centru comercial și cultural important, menționat chiar și în literatura lui Jules Verne.
În perioada interbelică, Medgidia era una dintre cele mai prospere localități ale Dobrogei, apoi a fost grav afectată de război și de regimul communist. După 1965, s-au construit instituții sanitare moderne, iar orașul a continuat să evolueze, trecând prin schimbări majore odată cu evenimentele din 1989.
Poze vechi cu Medgidia de altădată
Atracții, Monumente și Obiective din Medgidia
- Muzeul de Artă Lucian Grigorescu - Colecția este dedicată picturii românești, cu lucrări inspirate din peisajele Dobrogei (Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu) și creații semnate de artiști dobrogeni precum Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Ion Pacea, Ion Nicodim și Ion Bițan.
- Mausoleul eroilor sârbi, croați și sloveni - Mausoleul, având forma unei piramide, a fost construit în 1926 de statul iugoslav pentru a adăposti osemintele a 224 de militari sârbi, croați și sloveni, căzuți pe teritoriul dobrogean în timpul Primului Război Mondial.
- Monumentul eroilor patriei - Realizat la inițiativa comandantului Regimentului 63 Infanterie, colonelul Ciupagea, a fost inaugurat în anul 1933.
- Expoziția de ceramică - Fenomenul Taberelor de la Medgidia, din anii 1971-1977,a generat producția a peste 80 de lucrări de ceramică monumentală, ce au fost donate de artiștii participanți orașului, pentru a decora artistic diverse spații publice – parcuri, piațete sau faleza Canalului Carasu. Azi se mai păstrează doar o zecime dintre lucrări.
Personalități din Medgidia
- Lucian Grigorescu (1894-1965), pictor postimpresionist, membru corespondent al Academiei Române;
- Theodor Economu (1911 - 1964), medic;
- Corneliu Leu (1932–2015), scriitor, dramaturg, regizor de film român și fondatorul mai multor organizații social-culturale;
- Dan Spătaru (1939-2004), interpret de muzică ușoară;
- Cristian Teodorescu (1954), scriitor;
- Gemil Tahsin, istoric român, ambasador;
- Adrian Ilie (1972), profesor, publicist, istoric al Dobrogei și al Medgidiei;
- Virgil Coman (1973-2016), istoric, scriitor și profesor;
- Murat Iusuf (n. 1977), muftiu al cultului musulman din România;