Hârșova de altădată, în imagini vechi
Hârșova este situată în județul Constanța, regiunea istorică Dobrogea. În trecut, Hârșova a avut denumirea de Carsium.
Scurtă istorie a Hârșovei
Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Hârșova, încă din antichitate. Prima atestare documentară a Hârșovei datează din sec. I d. Hr.
Vezi filmul Vatra MCP cu Hârșova vechi, de altădată
Hârșova are o istorie de peste 7.000 de ani, evidențiată de așezarea neo-eneolitică descoperită în partea de sud-est a localității.
În perioada romană, aici a fost construită fortificația Carsium, menționată în izvoarele antice și reconstruită în timpul împăraților Constantin cel Mare și Iustinian.
În secolul al XIV-lea, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, Hârșova a fost integrată în Țara Românească. Ulterior, între secolele XV și XIX, a devenit o importantă cetate otomană, cunoscând o perioadă de înflorire, cu numeroase case, geamii, băi și un bazar.
În secolul al XIX-lea, orașul a fost reconstruit de mocanii ardeleni, devenind un centru comercial și administrativ important.
În timpul celor două războaie mondiale, Hârșova a suferit distrugeri semnificative, ce au afectat dezvoltarea sa ulterioară.
Poze vechi cu Hârșova de altădată
Atracții, Monumente și Obiective din Hârșova
- Cetatea Carsium - Este situată pe un promontoriu stâncos de pe malul Dunării. Construită inițial în secolul I E.N. ca un castru roman pentru apărarea frontierei dunărene, cetatea a fost ulterior refăcută în perioada medievală. S-au păstrat ruinele acestei fortificații medievale, ridicată peste vechile ziduri romane.
- Muzeul Carsium -Oferă o incursiune în viața comunităților care au locuit în această regiune din preistorie. Expoziția cuprinde artefacte ceramice și din sticlă datând din mileniile V-VI î.e.n., alături de podoabe din aur și argint, ustensile casnice, arme și alte obiecte ce reflectă evoluția civilizației de-a lungul timpului.
Personalități din Hârșova
- Hamdi Cerchez (1941 - 1994), actor;
- George Ceaușu (1954), scriitor;