Gheorghe VASILESCU, sculptor
Gheorghe VASILESCU, cunoscut și ca Giorgio Vasilescu, s-a născut in anul 1864, in Goiești, Dolj, si a încetat din viata la data de 10 noiembrie 1898, in București.
A absolvit Școala de meserii din Craiova (în prezent „Grupul Școlar de Arte și Meserii Constantin Brâncuși”) și a obținut o bursă de studii pentru Academia de arte frumoase „San Giorgio degli Schiavoni” din Veneția.
În 1891 îşi deschide un atelier la Veneţia unde lucrează o serie de comenzi venite din ţară.
A lăsat posterității destul de puține lucrări, însă cele care au rămas, fac dovada unui sculptor dotat cu calități de portretist, dar și cu certe resurse pentru arta monumentală.
Monumente realizate de George Vasilescu:
- „Monumentul funerar al căpitanului Nae I. Proicea” din Slatina
- „Monumentului marelui duce Vladimir”, la Petersburg
- „Bustul de marmoră albă al doamnei N. Blaremberg”
- „Monumentul lui Vasile Adamachi” din Iași
- „Monumentului Batalionul II vânători” din Ploiești
- Monumentul funerar al negustorului craiovean N. Băncioiu
- „Monumentul Independenței” din Tulcea. Deoarece Giorgio Vasilescu a decedat înainte de a termina monumentul, din 1898 lucrarea a fost continuată și terminată în 1904 de Constantin Bălăcescu.
A participat la Expoziţia Societatea cooperatorilor din ţară, în 1884, la Iaşi, obţinând medalia de bronz, iar în 1887, la Craiova, medalia de argint.
In anul 1898, aproape toate ziarele bucureștene au anunțat trecerea în neființă a doi dintre cei mai mari sculptori ai acelor timpuri - Ion Georgescu și George Vasilescu (la vârsta de doar 34 de ani).
George Vasilescu este înmormântat la Cimitirul Șerban Vodă din București.