Iulia HĂLĂUCESCU, pictor

|
45 vizualizări

Iulia Hălăucescu s-a născut in anul 1924, in Tarcău, Neamț, si a încetat din viata in anul 2008, la Piatra Neamț.

Din 1943 a frecventat cursurile Facultăţii de Filozofie Bucureşti, pe care le-a absolvit în 1948, cu specializarea în estetică.

În timpul studiilor a participat la orele libere de desen şi pictură ale lui R. Schweitzer-Cumpăna.

La îndemnul artistului Corneliu Baba, în 1949 s-a înscris la Academia de Arte Frumoase din Iaşi, iar după desfiinţarea Academiei, şi-a continuat studiile la Institutul „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, cu profesorii Ion Marsic şi Samuel Mutzner.

Iulia Hălăucescu a dat acuarelei româneşti o viziune aparte, descrisă de un echilibru rar întâlnit, într-un repertoriu atât de bogat și armonios, în același timp, asemeni unei simfonii de culori cu profunde reverberaţii în planul trăirilor afective.

Cei 50 de ani de activitate artistică a „Doamnei acuarelei româneşti” au însemnat o bogată efervescenţă creatoare.

Tablourile ei ai figurat pe simezele a 33 de saloane republicane de grafică, în 16 bienale de pictură. Iulia Hălăucescu a deschis peste 60 de expoziţii personale în ţară şi în străinătate, dintre care patru mari restrospective, ultima în 2001 la Parlament, în Sala Brâncuşi.

A participat la peste 30 de expoziţii retrospective organizate de Ministerul Culturii, iar mesajul său artistic a ajuns în 75 de ţări din Europa, America de Nord şi de Sud, Africa şi Asia.

Muzeul de Artă „Iulia Hălăucescu”, situat in Comuna Tarcău, Județul Neamț, a fost infiintat in anul 2003 si cuprinde picturi şi o colectie de arta populara – ceramica si obiecte din lemn, mobilier de epoca si ustensile din atelierul de creatie al artistei Iulia Hălăucescu.

Pentru întreaga activitate artistică, a primit numeroase premii si distincţii, precum:
31 martie 1994 – primeste titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Piatra Neamt
4 aprilie 1996 – I se decerneaza Diploma si Placheta de Membru de Onoare al Asociatiei oamenilor de stiinta din Romania.
1 decembrie 2000 – I se decerneaza Ordinul National “Pentru merit” in grad de cavaler.
9 septembrie 2001- I se inmaneaza Diploma “Cetatean de onoare” al comunei natale Tarcau
27 octombrie 2001- Iulia Halaucescu este proclamata “Cetatean de onoare” al orasului Bicaz
2003 – Iulia Halaucescu primeste Diploma si Medalia “Companion of Honour” cu esarfa si sigiliu, acordate de catre IBC Cambridge.
2004 – Diploma di Medalia “ Femeia anului” acordate de American Biographical Institute.
2004 – I se decerneaza trofeul “Omul in arte 2004” de catre ziarul “Ceahlaul” din Piatra Neamt.

Merită să afli și despre

Sugestii: