Beatrice BEDNARIK, pictor, grafician

|
35 vizualizări

Beatrice Bednarik s-a nascut la data de14 decembrie 1922, la București.

Este fiica artiștilor plastici Elena Alexandra Barabaș Bednarik și Ignat Bednarik (membri fondatori ai Sindicatului Artelor Frumoase din România).

Ca artist plastic s-a dedicat în special tehnicilor desenului și acuarelei, realizând portrete, peisaje, flori și interioare.

Membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar din anul 1975 este membră a Societății Franceze de Istorie a Artei din Paris.

Cărți publicate
Ștefan Dimitrescu, Editura Meridiane,1965
Ignat Bednarik, Editura Meridiane, 1987
Ștefan Luchian, Drezda,Veslag des Kunst,1989

Familia Bednarik în arta românească, împreună cu Alexandru Davidian, Editura Vellant, 2020.
Un demers monumental, o lucrare exhaustivă menită să redea cercetătorilor și pasionaților de artă o personalitate pe nedrept uitată sau neglijată în ultimii 40 de ani - acuarelistul Ignat Bednarik, dar și să reconstituie ampla istorie a unei ilustre familii de artiști ce au contribuit din plin la dezvoltarea artei și societății românești dintre cele două războaie mondiale, dar și după Al Doilea Război Mondial, prin Beatrice.

Fiica artiștilor Elena și Ignat Bednarik, acuarelistă, desenatoare, cercetătoare a istoriei artei românești și universale, muzeograf la Muzeul Național de Artă al României, elaborează o amplă monografie dedicată tatălui său, mai întâi sub forma unei teze de doctorat susținute în 1978, completată cu rezultatele anilor lungi de documentare în arhiva familiei de către Alexandru Davidian.

Merită să afli și despre

Sugestii: