Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva, Hunedoara
Începutul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva se leagă de momentul înființării Societății de Istorie şi Arheologie a Comitatului Hunedoara, în anul 1880.
Muzeul devean funcționează în clădirea Magna Curia, cunoscută ca și Castelul Bethlen, un vechi monument de arhitectură situat la poalele Cetății Deva, în partea de sud a acesteia.
Edificiul, care are un pronunțat aspect baroc, a suferit ultimele transformări ce îi dau înfățișarea de astăzi în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Inițial, palatul Magna Curia a fost ridicat în stil renascentist în anul 1621 de Gabriel Bethlen (de unde și denumirea „Castelul Bethlen”) pornind de la casa existentă care a fost construită în anul 1582 de către căpitanul garnizoanei cetății Deva, Francisc Geszty.
Din anul 2012, în curtea Palatului Magna Curia, funcționează un Lapidarium în aer liber care adăpostește o colecţie de monumente, aparținând epocilor: preistorie, dacică și romană, provenite din cercetările arheologice de la Baia de Criş, Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, Capitala Daciei Romane - Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Micia, Germisara, Aquae sau din descoperiri întâmplătoare.
Zona de Lapidarium a fost completată ulterior cu alte două corpuri care adăpostesc monumente romane grupate pe două teme majore „Arhitectură civilă romană și Arhitectură funerară romană”.
Piesele preponderente din patrimoniul muzeului sunt constituite în colecții de preistorie, epocă dacică, romană, medieval timpurie, medievală, o colecție de arme albe şi de foc, echipament militar modern şi contemporan, colecţii cu piese de istorie modernă şi contemporană.
La acestea se adaugă o colecţie de artă şi una de efemeride, precum și una de științele naturii.
Colecţiile de etnografie se regăsesc la muzeele din teritoriu: Orăștie şi Brad.