Muzee și Galerii de artă din România.

Istorie, artă, cultură, etnografie, tehnică.

Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Cluj Napoca

|
297 vizualizări

Își are sediul într-o clădire monument de arhitectură a secolului al XIX-lea, Casa Petrichevich-Horvath Daniel (un protector al artelor și literaturii), construită în stil neoclasic.
În anul 1856 contele Mikó Emeric, om de cultură transilvănean, donează vila şi parcul său pentru înfiinţarea muzeului care, în 1860, va avea şi o bibliotecă proprie.

Toate aceste colecţii au trecut în 1872 în patrimoniul nou înființatei universități clujene.
Din anul 1937 muzeul este deschis publicului, prezentând una din cele mai mari și mai bine organizate secții de istorie antică din țară, o valoroasă pinacotecă, o colecție de ceramică medievala și modernă, un lapidar medieval și o colecție etnografică.
Muzeul National de Istorie a Transilvaniei deține un valoros patrimoniu istoric și arheologic, cu peste 400 000 de bunuri culturale ce reflectă istoria și civilizația Transilvaniei, din preistorie până în zilele noastre.

Muzeul deţine bogate colecţii de arheologie preistorică, clasică şi medievală (între care depozitul de bronzuri de la Uioara, ceramică, unelte de fier, arme şi alte descoperiri dacice din săpăturile din Munţii Orăştiei, vasul dacic de cult cu inscripţia Decebalus per Scorilo, inscripţii, pietre funerare şi sculpturi romane), colecţii de istorie (între care stampe, gravuri şi hărţi medievale, arme şi documente din timpul Revoluţiei de la 1848), colecţii de monede şi medalii, ceasuri şi numeroase piese reprezentative de cultură materială din Transilvania.

Alte atractii ale muzeului:
Colecția egipteană – o mumie autentică în sarcofagul ei de lemn pictat, datând din secolul III i. Hr.
Colecția de cahle – cuprinde aproximativ 700 de exemplare întregi sau fragmente, datate din secolele XIV-XIX, precum și două sobe, una în stil clasicist în expoziția permanentă și una populară.
Arme orientale – securi sau sabii-pistol, arbalete sau chiar o țeavă de tun cu ghiulele.
Mobilierul – în diferite stiluri vest europene – o dovadă a faptului că nobilimea ținea pasul cu moda Europei – poate constitui o imagine a unui interior luxos, întregit de covoare, lăzi de zestre și broderii.

Merită să afli și despre

Sugestii: