Petruț CHIRTEȘ, meșterul-lemnar din Dulcea, Mureș
Petruț Chirteș, poreclit și „Mlaștină” s-a născut în data de 11 octombrie 1947 în localitatea Ibănești (Dulcea), județul Mureș.
A învățat de la vârsta de 7 ani meșteșugul sculptatului în lemn de la unchiul său, Ioan Chirteș. Și-a perfecționat de-a lungul existenței pasiunea pentru arta sculptatului în lemn, ducând-o până la a ajunge dintre cei mai valoroși meșteri în arta lemnului din Transilvania.
La început a sculptat furci de tors, greble, dranițe, șindrilă, adăungându-le din ce în ce mai multe elemente artistice. În timp, a devenit meșter în confecționarea de porți și stâlpi sculptați în stejar, troițe, scaune, mese, sfeșnice pentru biserici, lăzi de zestre. Activitatea de meșter - lemnar a culminat cu construcția de case tradiționale de lemn, biserici de lemn, lucrările sale fiind răspândite în nord-vestul Transilvaniei.
Din pasiune și dragoste pentru sculptatul în lemn, Petruț Chirteș a reușit să transmită mai departe acest meșteșug copiilor dumnealui, Petru și Dana, nepoților, precum și ginerilor.
Festivaluri locale la care a participat Petruț Chirteș:
Târgul fetelor – Gurghiu, Zilele Mureșene, Cetatea Târgu-Mureș, Festivalul Lada de Zestre – Lunca Bradului, Festivalul de la Ațintiș, Festivalul de la Seleuș, Festivalul de la Râciu, Festivalul de la Tăureni, Serbarea „Meșteșugul”, Gurghiu, Festivalul Văii Gurghiului, Fâncel, și Festivalul Văii Mureșului „La Alei”, Răstolița.
Diplome și distincții acordate meșterului Petruț Chirteș :
Diplomă de excelență – Festivalul național de poezie populară ediția I, Reghin, 2009, Certificat de recunoaștere la Simpozionul Internațional de Artă – „Rebirth through Art”- 2018 , Diplomă de excelență – la împlinirea vârstei de 72 de ani pentru activitatea remarcabilă desfășurată precum și pentru păstrarea valorilor culturale românești, octombrie 2019, Diplomă de excelență pentru contribuția adusă la promovarea folclorului autentic în cadrul Festivalului Concurs Național de Folclor pentru Tineri Interpreți, Târgu-Mureș, 2022. Tot în anul 2022 meșterul a primit cea mai prestigioasă distinctive a județului Mureș, Fibula de la Suseni, iar în anul 2023 a primit titlul de „TEZAUR UMAN VIU” .