Galeria de Artă Ion Vlasiu, Târgu Mureș, Mureș

|
41 vizualizări

Găzduită de spațiile Bibliotecii Teleki, Galeria Ion Vlasiu a luat ființă în anul 1988 în urma donației făcute de maestrul Ion Vlasiu, sculptor, pictor şi scriitor târgumureșean.
Tripla vocație a lui Vlasiu, cunoscut mai ales ca sculptor, dar aproape în egală măsură pictor şi scriitor, nu l-a dus spre un eclectism al înzestrărilor.
Galeria Ion Vlasiu cuprinde în spațiul cu destinație anume gândită, aproximativ 50 de lucrări de pictură şi sculptură reprezentând o selecție ilustrativă din ampla donație de 96 lucrări făcută de maestru Muzeului de Artă Mureș.
Astfel, constituirea unui loc special dedicat acesteia vine să recompenseze generosul gest.

Galeria dedicată exclusiv artistului, concepută inedit, dorește să reconstituie atât prin piesele de artă cât şi prin cele câteva obiecte personale, din colecția familiei, atmosfera specifică atelierului său de creaţie.

Lucrările punctează perioadele esenţiale, de evoluţie, ale firului creator şi fac parte în special din perioadele de împlinire a creaţiei, de maturitate deplină şi de sinteză, cum ar fi Somnul țăranilor, Ileana, În faţa timpului, Paradisul terestru, Pasărea suflet, Maternitate, Pereche, pentru a enumera câteva dintre ele, dar există şi câteva piese extraordinare din perioada de debut: Sulamita şi Autoportret.

Merită să afli și despre

Sugestii: