Amelia Papazissu, maestra ţesăturilor în păr de capră

|
98 vizualizări

Amelia Papazissu se evidențiază în mod deosebit pentru că este un ambasador al artei tradiționale autentice românești, pentru că, în afară de faptul că a confecționat lucrări în păr de capră, ducând mai departe o artă tradițională unică cel puțin în România, a și devenit un colecționar care promovează prin tot ceea ce face arta tradițională autentică.

Amelia Papazissu a salvat de la pieire meşteşugurile tradiţionale de pe Valea Slănicului, printr-un stil propriu de abordare al lucrărilor. Este poate cel mai cunoscut creator popular din zona Buzăului şi unul dintre posibilele branduri de țară pentru România, atunci când vorbim de artă populară.
A debutat în anul 1984, când a început să lucreze ca instructor la Clubul Copiilor Beceni, la cursul de cusături şi ţesături. Pentru cercul nou înfiinţat a realizat o colecţie de batiste, ştergare, feţe de mese, costume populare. Este o bună cunoscătoare a ţesutului la războiul vertical - gherghef, creându-şi în timp un stil propriu de abordare a lucrărilor, elemente specifice ţesăturilor de pe Valea Slănicului.

Amelia Papzissu, maestra ţesăturilor în păr de capră

A ajuns cu arta sa la Bistriţa Năsăud, Muzeul național al Satului „Dimitrie Gusti” Bucureşti, Brăila, Focşani, Sibiu, Târgu Jiu, Panciu, Bran, Horezu, Râmnicu Vâlcea, iar în judeţul Buzău la târgurile organizate de primăriile din Mânzăleşti, Berea, Merei, Beceni etc.
„Am obținut diplome de merit, de onoare sau excelență la concursurile la care am participat, dar și premiul special al juriului Niște țărani pentru păstrarea țesutului în păr de capră și lână.” Amalia Papazissu

Festivaluri la care a participat:
Festivalul internaţional de film Eco Etno Folk – Slătioara 2000 - 2004 Festivalul naţional de meşteşuguri şi tradiţii - Sibiu
Festivalul naţional de folclor şi meşteşuguri tradiţionale - Târgu Jiu Festivalul naţional de tradiţii şi meşteşuguri - Brăila
Festival Internaţional Cătălina şi Simpozion de Artă Tradiţională - Iaşi- 2015
Târgul Naţional de Meşteri Populari - Buzău 2014-2015
Târgul Naţional al MeşterilorVatra Domei, Bran 2014-2015
La Mănăstirea Răteşti, Comuna Berea, Judeţul Buzău, în anul 1980, Amelia Papzissu a deprins de la Măicuţa Benedicta tehnica ţesutului în război vertical.
Tehnica ţesutului în război orizontal o învățase de prin anul 1976, de la Ionescu Aurica, din comuna în care trăia, Beceni. Prima oară a lucrat covoare, cuverturi şi preşuri pentru gospodăria proprie, în anul 1977. În prezent încă practică meşteşugul ţesutului în păr de capră şi lână, realizând produse tradiţionale pentru expoziţii, concursuri şi târguri de meşteri.
Nora și nepoata sunt elevele ei, dar a încercat să dea mai departe arta sa și tinerilor din comună. Ocazional a fost dascăl și turiştilor români şi străini (copii şi adulţi) prezenţi în târgurile de meşteri populari organizate de muzee, Centrele de Creaţie şi ANTREC.

Amelia Papazissu reprezintă tipul de dascăl din lumea rurală care ştie să transforme elementele tardiţionale locale într-un avantaj - atuul pe care-l simţi doar atunci când ai rădăcinile adânc înfipte în pământul natal. Colaborarea strânsă cu Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Buzău, cu toate cluburile de copii şi muzeele etnografice din ţară au transformat micile ţesătoare, îndrumate de profesoara Amelia Papazissu, în adevărate vedete, iar comuna Beceni într-un punct important pe harta etnologiei româneşti.” consultant Niculina Stamate
În prezent încă practică meșteșugul țesutului în păr de capră și lână, realizând produse tradiționale pentru expoziții, concursuri și târguri de meșteri și are anual câte 20 de învățăcei cărora le transmite din știința sa devenită reper de identitate locală și chiar națională.
Aceasta este zestrea României. Nu noi suntem tezaure, ci ceea ce lăsăm în urmă! De multe ori creezi și opere de artă. Am făcut lucrări de tapiserie în păr de capră, pomul vieții stilizat”, spune Amelia Papazissu.

Merită să afli și despre

Sugestii: