Spiru Vergulescu, pictor, desenator

|
3 vizualizări

Spiru Vergulescu s-a născut in anul 1934, in Slatina, Olt, si a încetat din viata in anul 2007, in Bucureşti.

Între 1951 şi 1955 a urmat cursurile Şcolii Tehnice de Artă, actualul Liceu de Arte „Nicolae Tonitza” din Bucureşti, iar în 1961, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, la clasa profesorilor G. Lowendal, Ion Popescu-Negreni, Paul Miracovici şi Catul Bogdan.

În 1968 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici.

Cu vocaţia unui veritabil istoric al arhitecturii sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX, maestrul Spiru Vergulescu impresionează prin modul în care recreează spaţiul citadin, locul unde case vechi, străzi pline de parfumul amintirilor sunt readuse prin magia culorilor la viaţă, articulând o veritabilă punte de legătură între trecut, prezent şi viitor.” Laurenţiu Guţică

Câte ceva despre mine, formaţia şi creaţia mea artistică. M-am născut la-nceput de toamnă, intr-un loc mirific de pe malul stâng al Oltului, pe povârnişul unui deal de la marginea Slatinei, in casa construită cu mintea şi cu mâna lui de străbunicul meu matern pe la anul 1860, casă din al cărei cerdac- cinci generaţii-am privit fascinate spectaculoasa vale a legendarului râu, simţindu-ne ocrotiţi de bolta cerească, de lună, de stele si de astrul solar care, la sfârsitul zilei, mai ales vara, nu se-ndura să ne părăseasca. Si iată că de la binecuvântata naştere a mea au trecut mulţi de ani de atunci, ani pe care i-am trăit in fericire, unul câte unul, deşi au fost şi vremuri mai puţin bune, cu război, cu ocupaţie, cu boli, cu foamete, cu lipsuri, cu cataclisme naturale, cu zdruncinări sociale ce au dus la schimbări de regimuri, intotdeauna sperând că va fi mai bine.
Incă din cea mai fragedă vârstă a copilăriei am fost adus in Bucureşti unde, de atunci, am trăit şi m-am format ca artist si om de cultură. N-am fost un copil minune ci un copil ca toţi copiii, insă, mama Aglaia, simţind că sunt născut pentru a deveni artist, a urmărit cu atenţie cum mă dezvoltam şi ţinând să nu mă piardă din ochi m-a-ncurajat punându-mă să desenez, să colorez şi să modelez in lut, dumneaei fiindu-mi astfel primul dascăl in indeletnicirile mele artistice…

În anul 2000, a fost publicată o mapă cu 60 de desene sub titlul „Periplu şi univers eminescian”, iar în 2004 a fost lansată cartea „Un învingător – pictorul Spiru Vergulescu” de Dan Eugen Popescu, la Editura Paco din Bucureşti.

Casa părintească a devenit Casa-muzeu Gunka şi Spiru Vergulescu, fiind înzestrată de cei doi artişti cu tablouri, instrumente muzicale de preţ, podoabele de argint, de mare valoare artistică, moştenite de dna Gunka, din moşi-strămoşii săi bulgari, obiecte de mobilier.

Merită să afli și despre

Sugestii: