Mihai Stinghie, pictor, restaurator

Mihai Stinghe s-a născut in data de 29 decembrie 1951, dintr-o familie de vechi ardeleni din Braşov, si a încetat din viata in noiembrie 2016.

A absolvit Liceul de Arte Plastice din Braşov şi mai apoi Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia Pictură, unde i-a avut ca profesori pe maeştrii Alexandru Ciucurencu şi Gheorghe Șaru.

O impresie deosebită a lăsat restaurarea de un înalt nivel profesional a picturilor murale de la Mănăstirea Agapia, realizate de Nicolae Grigorescu în tehnica ulei, prin care a urmărit, împreună cu soţia sa şi cu Gheorghe Pătraşcu o finalizare în respectul actului artistic original. În acelaşi context se poate aprecia şi restaurarea picturilor murale de la Biserica Mănăstirii Râşca, autor Stamatelos Kotronas 1554.

PREMII
1999 Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru restaurarea picturii murale de la biserica “Sfinţii Voievozi” Mănăstirea Agapia;
2002 Ministerul Culturii şi Cultelor – Premiul Ștefan Balş – pentru participarea la proiectul pluridisciplinar de restaurare de la Schitul Bordeşti – Vrancea, Biserica „Naşterea Maicii Domnului”.