Gustav KOLLAR, pictor

|
35 vizualizări

Gustav Kollar s-a născut in anul 1879, in Ungaria, si a încetat din viata in data de 17 noiembrie 1970, la Brasov.

Ramane orfan de tata la varsta de 6 ani, iar in anul 1898 ajunge in Romania si se stabileste la Brasov.

In 1899 isi ia bacalaureatul la Brasov, apoi se inscrie la Academia de Arte Frumoase din Budapesta. In 1902 participa, ca student, la expozitiile organizate de Academia de Arte Frumoase.

În anul 1910, vizitează colonia artistică de la Baia Mare, păstrându-se câteva lucrări care amintesc de această scurtă ședere, care însă nu a lăsat urme în creația sa viitoare.

Brașovul a fost scena pe care s-a afirmat ca artist și a ocupat un loc central în cadrul creației sale artistice. În anii următori, tânărul profesor de desen s-a dedicat întru totul creației. Peisajele din Brașov (Piața Sfatului, Biserica Neagră, Șcheii Brașovului) și peisajele din împrejurimile orașului predomină între lucrările cu care participă la expozițiile organizate la Budapesta.

Într-adevăr Gustav Kollar este un veritabil cântăreț al culorilor și luminilor naturii. Faptul că iubește natura, se resimte în aproape toate operele sale, străbătute de optimismul unui colorit cald, viu și întrucâtva calm. Îi place natura, și aceasta se vede în lipsa preocupării de amănunt, în lipsa spiritului analitic și în preferințele pentru planurile largi, pentru armoniile pline de prospețime și bucurie pe care ți-o trezește farmecul naturii.” Mircea Deac

Merită să afli și despre

Sugestii: