Gheorghe Vadana, pictor

Vadana C. Gheorghe s-a nascut in data de 3 februarie 1931, in Poiana Largului, Comuna Piatra Teiului, Judetul Neamt, si a incetat din viata in data de 20 noiembrie 2019.

A absolvit Facultatea de Arte Plastice, Iaşi (1967) și a fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

In 1982 a primit Premiul judetean si Diploma de Onoare pentru creativitate artistica plastica – din partea Comitetului de Cultura, iar in 1998 Premiul Lascar Vorel pentru pictura.

Structură ponderată şi stenică, pictorul, dublat de o autentică vocaţie didactică, în ipostaza de creator s-a păstrat mereu în proximitatea realului ca punct liminar în dezvoltările artistice originale şi convingătoare. Pentru el, dialogurile multiple cu peisajul îndeosebi, revelat în special în campaniile de lucru în tabere de creaţie, sunt prilejul unor investigaţii privind structurile realului, percepute uneori din perspectiva unui liric, dar şi al unui narator pentru care farmecul devine o componentă majoră a privirii şi reflecţiei. Nu sondează dimensiunea abisală a locurilor şi se simte, luchianesc, îndrăgostit de ceea ce ochiul interior descoperă ca miracol. Tuşele tandre sau viguroase de colorist temperat alcătuiesc o construcţie mentală, de unde fiorul spontaneităţii nu lipseşte niciodată. Practic, bucuria de a se regăsi pe sine în spaţiul vast al naturii este compensaţia pentru un citadinism deseori stresant. Face din libertate un program social şi din fidelitatea faţă de motiv o strategie de lucru. Tablourile lui au întotdeauna un adresant ideal şi, de aceea, respectul pentru acesta nu-i îngăduie accesul în zonele disputabile ale soluţiilor post-moderne.” Valentin Ciucă

Lucrari de pictura in muzee si colectii particulare din tara si din SUA, Canada, Australia, Israel, Venezuela, Ungaria, Germania, Franta, Belgia, Italia, Spania, Grecia, Turcia, Rusia, Moldova.