Iacob LAZĂR, pictor

|
57 vizualizări

Iacob Lazăr s-a născut in anul 1931, la Trifești-Roman, județul Neamț, si a incetat din viata in data de 26 iunie 2022. A fost căsătorit cu pictorița Rodica Lazar, avand ca fiu pe pictorul Ion Lazar.

Absolvent al secției de Artă Monumentală, în 1956.

În tinerețe a lucrat ca ilustrator de carte împreună cu Marius Cilievici, sub pseudonimul de Ion Ion.

În facultate i-a avut ca dascăli, printre alţii, pe Alexandru Steriadi, George Lowendal, Gheorge Labin, Ştefan Constantinescu, însă adevăratul său magistru a devenit pe parcurs şi a rămas Alexandru Ciucurencu, de a cărui pictură era pur şi simplu fascinat.

De la Alexandru Ciucurencu a primit o învăţătură post-universitară, care s-a tradus în creaţia sa mai evident la început şi din ce în ce mai puţin pe parcursul carierei, dar care a reprezentat un puternic punct de reper moral şi profesional în mod permanent.

Pictorul Iacob Lazăr a fost profesor la Universitatea Națională de Arte București.

În puține cuvinte, pictura lui se caracterizează prin rigoare compozițională, o linie a desenului care are la bază studiul îndelung și susținut după natură și lecțiile maeștrilor picturii românești și universale, cât și nuanțările cromatice extrem de rafinate, propunând acorduri subtile între tonuri și o armonie de ansamblu perfect echilibrată.” Ion Lazăr

Merită să afli și despre

Sugestii: