Bistrița de altădată, în imagini vechi
Bistrița se află în județul Bistrița-Năsăud, regiunea istorică Transilvania. În trecut, Bistrița a avut denumirea de Nosna.
Scurtă istorie a Bistriței
Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Bistrița, încă din sec. XII. Prima atestare documentară a Bistriței datează din 1241.
Vezi filmul Vatra MCP cu Bistrița veche, de altădată
Bistrița, unul dintre cele mai vechi orașe din Transilvania, a fost colonizată de sași în secolul al XII-lea. În Evul Mediu, a devenit un important centru comercial și meșteșugăresc, beneficiind de privilegii regale. Orașul a fost fortificat cu ziduri și turnuri de apărare, dintre care Turnul Dogarilor s-a păstrat până astăzi.
După Unirea din 1918, orașul s-a dezvoltat industrial și administrativ, devenind reședința județului Bistrița-Năsăud.
Poze vechi cu Bistrița de altădată
Atracții, Monumente și Obiective din Bistrița
- Șirul Sugălete - un ansamblu impresionant format din 13 case vechi, caracterizate prin arcade sprijinite pe 21 de stâlpi.
- Turnul Dogarilor - Dintre toate cele 18 turnuri care au existat, a mai rămas doar unul singur, cunoscut sub numele de Turnul Dogarilor.
- Palatul Culturii - Construit după planurile unui arhitect vienez, cu scopul de a fi sediul Asociației Meșteșugarilor Sași din Bistrița.
- Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud - Clădirea a fost construită în perioada domniei împărătesei Maria Tereza. La acea vreme, Bistrița era o fortăreață strategică, iar habsburgii au înființat aici garnizoane de grăniceri. Inițial, clădirea muzeului a servit drept cazarmă pentru armata austriacă.
- Casa Memorială „Andrei Mureșanu”
Personalități din Bistrița
- Gavriil Bănulescu-Bodoni (1746 - 1821), mitropolitul Chișinăului și al Hotinului;
- Joachim Bedeus von Scharberg (1746 - 1810), jurist;
- Andrei Mureșanu (1816 - 1863), scriitor și publicist;
- Oskar Wittstock (1865 - 1931), scriitor;
- Gustav Kisch (1869 - 1938), filolog, membru de onoare al Academiei Române;
- Imre Haynal (1892 - 1979), medic, academician;
- Arnold Graffi (1910 - 2006), medic oncolog;
- Günter Zamp Kelp (n. 1941), arhitect austriac;