Turnul Dogarilor din Bistrița
Turnul Dogarilor (Fassbinterturm) este situat in municipiul Bistrița, Str Dogarilor, nr. 18, judetul Bistrița Năsăud.
Regele Ungariei, Matia Corvin, a ajutat Bistrița să prospere prin încurajarea dezvoltării comerțului și meseriilor. Bistrițenii încep să se organizeze în mai multe asociații meșteșugărești sau comerciale, numite bresle.
Realizarea acestei fortificații, începută în anul 1465, a presupus un uriaș efort financiar și contribuția susținută a locuitorilor orașului.
Turnul Dogarilor din zona centrală a Bistriței, singurul care s-a păstrat din totalul de 18, are o înălțime de 25 de m. Construcția are trei nivele, din care cele superioare au spații cu încăperi și ferestre.
Acesta a fost folosit, în trecut, ca spital pentru bolnavi psihic, dar și ca loc de detenție a prostituatelor, care erau puse în lanțuri înainte de a fi țintuite la stâlpul infamiei.
”Turnul Dogarilor” de Miron Onea (1922-1986), ulei pe pânză, datat 1962
Din anul 1850 zidurile de piatră nu au mai fost utile în fața armamentului care evoluase și bistrițenii au început să demoleze treptat zidurile și turnurile, iar piatra și cărămida au fost folosite la ridicarea altor construcții. Din vechea cetate au fost păstrate ca amintire zidurile din zona parcului si Turnul Dogarilor.
Bistrița a fost în perioada medievală unul dintre cele șapte burguri ale Transilvaniei, iar simbolurile cetății sale se regăsesc în stema Transilvaniei și a României.