Șirul Sugălete din Bistrița
Ansamblul urban „Șirul Sugălete” (Piața de cereale - „Kornmarkt”) este situat in municipiul Bistrița, Piața Centrală, judetul Bistrița Năsăud.
Acordarea dreptului de târg de către regele Ludovic I, la 24 aprilie 1353, a făcut din Kornmarkt (Piața Cerealelor) si centru economic al orașului.
Șirul Sugălete este un ansamblu format din 12 clădiri etajate, legate între ele prin nişte intrări spaţioase ce formează o galerie de arcade în ogivă, cu 20 de bolţi ce se sprijină pe 21 de pilaştri.
Sugălete se numără printre cele mai tipice construcții renascentiste din Transilvania. Ansamblul Sugălete este un veritabil exemplu arhitectural din perioada transilvană de tranziție de la stilul gotic la cel renascentist.
La numărul 15 se află una dintre cele mai valoroase clădiri gotice din Bistrița. Aceasta a fost construită în preajma anului 1480 de către conducătorul armurierilor din Bistriţa, pe nume Petermann, unul dintre cei mai importanţi meşteri de armuri din oraşul Bistriţa.
Casa cu numarul 24 a adăpostit a doua farmacie din Bistrița. Farmacia, înființată în anul 1772, se numea „Farmacia Minerva”.
Imobilele au fost permanent modificate și adaptate noilor cerințe ale vremii.
În secolul XV, orașul Bistrița era unul dintre cele mai importante orașe ale Transilvaniei și făcea parte din cele șapte cetăți medievale.