Piteștiul de altădată, în imagini vechi
Piteștiul se află situat în județul Argeș, regiunea istorică Muntenia. În trecut, Piteștiul a avut denumirea de Pitul.
Scurtă istorie a Piteștiul
Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Pitești, încă din paleolitic. Prima atestare documentară a Piteștiului datează din 1388.
Vezi filmul Vatra MCP cu Piteștiul vechi, de altădată
Aici și-au avut reședința temporară voievozii Basarab cel Tânăr, Mihnea cel Rău și Vlad cel Tânăr. Neagoe Basarab (1512-1521) construiește o curte voievodală în Pitești, de unde emite documente. Printre boierii importanți care au avut proprietăți aici se numără Goleștii, Izvoranii, Cantacuzinii și Craioveștii, iar Mihai Viteazul a deținut moșii în zonă. Constantin Brâncoveanu a construit case la Pitești și petrecea toamnele aici, deținând vii pe Dealul Piteștilor și al Goleștilor.
În timpul stăpânirii fanarioților, Piteștiul a avut de suferit din cauza instabilității politice. Piteștiul a fost martor la evenimentele Revoluției lui Tudor Vladimirescu. Orașul a devenit un punct de activitate pentru mișcările revoluționare, având un rol în schimbările politice din Țara Românească.
După 1830, orașul Pitești a început să se modernizeze. În perioada interbelică, orașul a cunoscut o dezvoltare rapidă, fiind un punct de legătură între diverse regiuni ale țării. După 1945, Piteștiul s-a industrializat semnificativ, devenind un important centru al industriei auto și mecanice.
Poze vechi cu Piteștiul de altădată
Atracții, Monumente și Obiective din Pitești
- Muzeul Județean Argeș – Situat în centrul orașului, muzeul adăpostește colecții de artă, etnografie și istorie a județului Argeș.
- Biserica „Sfântul Gheorghe” – O biserică veche, cu o arhitectură specifică zonei, importantă atât din punct de vedere religios, cât și istoric.
- Teatrul „Alexandru Davila” – Un loc important pentru cultura orașului, unde se desfășoară spectacole de teatru, muzică și dans.
- Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul” – O clădire impunătoare, recent restaurată, care reprezintă un important punct de cult și simbol religios al orașului.
Personalități din Pitești
- Mauriciu Blank (1848 - 1929), bancher, cofondator al "Marmorosch Blank"
- Alexandru Bogdan-Pitești (1870 - 1922), scriitor, critic de artă și colecționar de artă
- Ion C. Brătianu (1821 - 1891), om politic, membru de onoare al Academiei Române, fratele lui Dumitru C. Brătianu
- Armand Călinescu (1893 - 1939), om politic, prim-ministru, ministru și economist
- Gheorghe D. Marinescu (1919 - 1987), matematician
- Sebastian Papaiani (1936 - 2016), actor, decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios”
- Costin Petrescu (1872 - 1954), pictor, profesor universitar, președinte al Sindicatului Artelor Frumoase și publicist
- Ion Sălișteanu (1929 - 2011), pictor, profesor universitar, membru corespondent al Academiei Române
- Rudolf Schweitzer–Cumpăna (1886 - 1975), pictor și grafician