Eugen BRATFANOF, pictor

|
25 vizualizări

Eugen Bratfanof s-a nascut la data de 1 octombrie 1941, la Tulcea.

A urmat Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza“ promoția 1961, iar intre 1961-1967 – Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“, București. Profesori: Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, asistent Vasile Grigore.

A debutat la 15 ani cu expoziție locala de acuarela.

De mic, de pe la 15 ani am început să desenez pe foi mari diferite scene, Mihai Viteazu, scene de luptă, apoi Rubens, după care făceam foarte multe copii. Și acele chipuri mi-au rămas cumva în minte. Tata, fiind croitor, avea un atelier în centru și pe pereții lui îmi expuneam eu lucrările, aceea a fost prima mea galerie. Expuneam câte două desene mari și, când veneau clienții se uitau, se mirau…” Eugen Bratfanof

Incepand cu anul 1969 are mai multe expozitii personale, participa la toate selectiile filialei Tulcea a UAP si la felurite manifestarii de grup in tara si in strainatate.

Intre 1978 si 1987, a detinut catedra de pictura la Scoala Populara de Arta Tulcea, multi dintre elevii sai devenind ulterior artisti profesionisti.

Ar fi putut trăi și în București, și la Paris, dar și pe o insulă în Deltă, lumea lui interioară, populată de atâția oameni-personaje-actori ar fi fost la fel de largă. Pentru că a semnat până acum peste 1000 de lucrări în care sunt numai chipuri umane, chipuri care trăiesc, care trădează emoții și amintiri.” Cristina Stănciulescu

Lucrări semnificative din creația pictorului figurează in colecții particulare din: Suedia, Grecia, Italia, Franța, Germania, Statele Unite, Canada, Spania, Danemarca, China, etc.

Merită să afli și despre

Sugestii: